Opening World Press Photo tentoonstelling

Gepubliceerd op: 12 maart 2020 12:38

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: Afgelopen vrijdag 6 maart 2020 werd in De Cacaofabriek de World Press Photo expositie geopend. Redactrice Merle Koster van Mediahuis Helmond werd ook uitgenodigd en ging er een kijkje nemen.

De World Press Photo 2019 is tot en met 29 maart 2020 zien in De Cacaofabriek in Helmond. De expositie was eerder ook al in ‘andere’ wereldsteden als Tokyo, Rome en Sydney te zien. In totaal zal er in 45 landen een tentoonstelling van de expositie te zien zijn. De tentoonstelling werd geopend door de wethouder van cultuur Antoinette Maas en de directeur van De Cacaofabriek Jochem Otten. Het thema van de tentoonstelling is: “Connecting the world to the stories that matter.”

Tijdens de opening sprak ik met Jochem Otten. Hij vindt dat er veel mooie en boeiende foto’s tussen zitten. Vooral de foto van de kikkers, die zomaar teruggegooid werden zonder achterpootjes, raakt hem. “Het lijkt in eerste instantie een kunstwerk, een abstract schilderij, maar later pas zie je wat er aan de hand is. Je wordt langzaam in het verhaal gezogen en dat is erg mooi aan deze foto.” Het bijzondere aan World Press Photo is dat het de hele wereld doorreist en vier miljoen mensen bereikt, zo kan er iets veranderen in de wereld.

“Goede journalistieke foto’s vertellen een verhaal en zetten je aan het denken”, gaat Jochem verder. Dat is ook precies wat er gebeurt. Bij de verschillende foto’s staan groepjes mensen die praten over wat er te zien is en bij welk nieuws het hoort. “Als Cacaofabriek proberen we de wereld naar Helmond te halen en dankzij de sponsoren kunnen we het gratis aanbieden, dat vind ik wel belangrijk. Zo kan iedereenzeggen: ik spring op de fiets en ik ga eens kijken.”

Wat je goed merkt bij deze tentoonstelling is dat een beeld veel krachtiger overkomt dan een verhaal. Door een sprekende foto willen mensen het verhaal wat erbij hoort weten. Zo is de winnende foto van 2019 gemaakt door John Moore. Je ziet een huilend meisje bij de grenscontrole terwijl haar moeder gefouilleerd wordt. De fotograaf wil laten zien wat de gevolgen van het zero-tolerace-beleid zijn. Immigranten vanuit Mexico worden bij de grens gecontroleerd en veel families werden in verschillende gevangenissen opgesloten. Deze peuter mocht gelukkig wel bij haar moeder blijven, maar het werd toch het beeld van de scheiding van kinderen en ouders. Iedereen weet dat dat gebeurt, maar nu ze zien hoe het er aan toe gaat, zijn de mensen verontwaardigd. Zo kan een foto de wereld iets beter maken. De foto maakt dat we de gevolgen van regels en afspraken kunnen zien. De gevolgen van deze foto waren dat de regels veranderd werden en ouders en kinderen weer bij elkaar kwa

Kinderen en tieners van verschillende scholen in Helmond gaan ook naar deze tentoonstelling. Zo komt de echte wereld de klas in, leren we dat een selfie geen journalistische foto is en komen onderwerpen van CKV, geschiedenis en maatschappijleer bij elkaar in een foto.

Tot en met 29 maart 2020 is de World Press Photo tentoonstelling gratis te zien in De Cacaofabriek. Er zijn wisselende openingstijden. Ook zijn er rondleidingen mogelijk en is er een audiotour. Meer informatie en de actuele openingstijden zijn te vinden op www.cacaofabriek.nl.

Over Mediahuis

Het mediahuis is een mediaplatform wat in november 2018 ontstond in Helmond. Binnen de redactie bevinden zich scholieren van de vier scholen van OMO Scholengroep Helmond (Knip, Carolus, Vakcollege en Praktijkschool). En daarmee is meteen het unieke karakter van het initiatief genoemd: al het nieuws komt van de leerlingen.


Dit nieuwsbericht is 229 keer bekeken

X
X