Open Studio op Landgoed Leonardus met Lasse van den Dikkenberg

Gepubliceerd op: 14 oktober 2020 16:28
Gewijzigd op: 14 oktober 2020 16:30

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Helmond-Noord, Voorpagina

Helmond-Noord: In het gastenverblijf van Landgoed Leonardus, een langlopend kunstproject in de Leonarduswijk in Helmond, worden nationale en internationale kunstenaars uitgenodigd om voor een periode van drie weken te komen werken. Zij laten zich tijdens hun verblijf inspireren door de stad, de wijk en de bewoners.

In augustus heeft Stella, aka Astraki Strikes een mural in de Leonardusbuurt gerealiseerd. In september is de Duitse kunstenaar Dirk Reimes vanuit het gastenverblijf erop uit getrokken met een blok marmer. Hij heeft verhalen verzameld en de ontmoetingen van bewoners met het marmeren blok op foto vastgelegd.

Tijdens oktober verblijft de Utrechtse kunstenaar Lasse van den Dikkenberg in het gastenverblijf van Landgoed Leonardus. Als “artist in residence” stelt hij zijn tijdelijke huisje open voor mensen uit de buurt door het om te toveren tot een open studio. Lasse maakt figuratief grafisch werk, voornamelijk linosneden. Met deze techniek kun je meerdere afdrukken van eenzelfde afbeelding maken. Grafische kunst ziet hij als democratische kunst, doordat het namelijk in oplagen wordt gemaakt is grafische kunst goedkoper, waardoor het toegankelijker is voor een breder publiek. Hij vindt het belangrijk dat iedereen kunst kan kopen. Kunst is de belangrijkste inspiratie bron, in stijl verwijzen de werken expliciet naar stromingen als het surrealisme, popart, symbolisme en art nouveau. Deze stijlen worden niet behandeld als afgesloten historische hoofdstukken maar als relevante inspiratie voor hedendaagse kunst.  

In het gastenverblijf van Landgoed Leonardus wil hij nog een stapje verder gaan door mensen mee te nemen in zijn werkruimte. Mensen kunnen dan een inkijkje krijgen zin werkproces. De muren van huisje mogen daarbij dienst doen als mini-museum. Lasse nodigt de buurtbewoners en andere geïnteresseerden uit om eens op bezoek te komen in het gastenverblijf.

Vanwege corona kunnen er niet veel mensen tegelijk naar binnen, in principe één huishouden per keer. De studio heeft geen vaste openingstijden, maar als Lasse aan het werk is verschijnt er een bordje bij het raam zodat mensen weten dat ze langs kunnen komen. Lasse woont tot 28 oktober in het gastenverblijf. Adres: Bij de Populieren 1, Helmond.

Contact: air.helmond@gmail.com

F Lasse van den Dikkenberg


Dit nieuwsbericht is 795 keer bekeken