Onthulling van het Witte Anjerperkje en Plaquette

Onthulling van het Witte Anjerperkje en Plaquette
Gepubliceerd op: 28 juni 2021 15:17

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Helmond-Oost, Voorpagina

HELMOND-OOST Op zondag 27 juni was er een grote opkomst van veteranen in het Hortensiapark, daar heeft toen de onthulling van een witte anjerperkje en een gedenkplaat plaatsgevonden.

Door: Henk van Dijk

De ceremonie van de onthulling van het witte anjerperkje werd verricht door burgemeester Elly Blanksma, samen met initiatiefnemer Wilbert Linders. Beiden hielden eerst een mooie en treffende toespraak en burgemeester Elly Blanksma roemde de veteranen voor hun verrichte diensten voor de samenleving, met gevaar voor eigen leven. Er werd ook een mooi tekstbord onthuld dat in het anjerperkje is geplaatst. Ook mochten er gelukkig, door een verruiming van de coronamaatregelen, meer veteranen hierbij aanwezig zijn. Dit gaf ook weer zo’n speciaal gevoel, om met vele gelijkgestemden bijeen te zijn, die weten waar ze over praten. Ook andere belangstellenden gaven blijk van hun aanwezigheid. De vertegenwoordiger van de Luchtmachtveteranen, kapitein Reinier Adriaensen, was tevens hierbij vertegenwoordigd.

Onthulling van het Witte Anjerperkje en Plaquette F | Henk van Dijk


Aanleg anjerperkje
De aanleg van dit anjerperkje heeft echter nog veel voeten in de aarde gehad. Op donderdag van de afgelopen week werden alle planten die er al in stonden, eruit gehaald om alles wat niet goed was, te vervangen. Tot mijn verbazing zag ik echter dat de planten die er ter vervanging klaarstonden, niet alleen anjerplanten waren. Ook stond er een partij witte petuniaplanten klaar om er bij te aan te planten. Deze zijn als het ware als beschermers in een halve cirkel om de anjerplanten heen gezet.

Initiatief
Het witte anjerperkje is ontstaan door een initiatief van het Nationaal Comité Veteranendag, dat hoopt dat heel Nederland vol komt te staan met deze anjerperkjes. Ook onze burgemeester Elly Blanksma heeft sinds langere tijd zitting in dit comité. Zij wil zich ook mede hierdoor inzetten voor onze grote groep van 650 Helmondse veteranen en dat wordt door hen zeer op prijs gesteld.

Onthulling van het Witte Anjerperkje en Plaquette F | Henk van Dijk


Vrijheid is niet vanzelfsprekend
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, het blijft belangrijk om onze veteranen te bedanken voor hun inzet in dienst van de vrede. Zonder hun inzet bij vredes- en oorlogsmissies, zouden wij niet onze vrijheid kunnen vieren. Dat is iets om bij stil te staan en te herdenken. Het witte anjerperk is een plek van respect en erkenning voor onze veteranen, die hun leven daarvoor in de waagschaal hebben gezet. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Zo worden dan ook al die mannen en vrouwen, die hun leven lieten voor uw vrijheid, herdacht. Het is te hopen dat in 2022 wederom het grote defilé plaats kan vinden in Den Haag.

De fraaie anjer is zoals u wellicht weet, het symbool van de Nederlandse Veteranendag, het jaarlijkse ‘dankjewel’ voor al onze veteranen. Aan alle aanwezigen werd ten slotte, door burgemeester Elly Blanksma, een mooie witte anjer uitgereikt.

Onderhoud anjerperkje
Aan het einde van de ceremonie werd er ook nog een beroep gedaan op veteranen of anderen, die bereid zijn om mede bij te dragen in het onderhoud van het veteranen-anjerperk. U kunt zich via hkvdijk@gmail.nl aanmelden.


Dit nieuwsbericht is 635 keer bekeken

X
X