Onthulling expositie “Helmond: een eeuw auto-industrie”

Gepubliceerd op: 27 september 2019 11:45

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: Op vrijdagmiddag 4 oktober aanstaande (rond 16.00 uur) onthult wethouder Maas officieel een nieuwe expositie in de openbare ruimte van Helmonds Centrum. Het betreft 17 vitrines onder de “luchtbrug” bij de Smalle Haven / Parkweg. Het onderwerp van deze expositie met vele verrassende onderwerpen is: Helmond: een eeuw auto-industrie!


De onthulling is de opmaat voor het Automotive Festival dat plaatsvindt op 5 en 6 oktober op de Automotive Campus. Zie
www.ncad.nl/nieuws/70-dutch-automotive-festival

Toelichting Openlucht Galeries
Stichting Openlucht Galeries Helmond (OGH) beheert meerdere galerieën met vitrines in het Centrum van Helmond, met het doel het centrum te verlevendigen en verfraaien. Sommige exposities zijn permanent, op enkele plekken hangen wisselexposities in de publieke ruimte.
De galerie onder de “luchtbrug” naast de bewaakte fietsenstalling (Smalle Haven) wisselt periodiek van expositie, zoals nu in oktober.

Toelichting expositie   Helmond: een eeuw auto-industrie! <<TK
Op 8 maart 2019 stond er een artikel in het ED met de kop: Hoera, de auto bestaat 250 jaar! Helmond viert deze mijlpaal met een festival in de herfst”. Dit artikel was voor stichting OGH aanleiding om in de geschiedenis van de auto in Helmond te duiken.Het Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie (NCAD, gevestigd op de Automotive Campus) hield woord. Op 5 en 6 oktober organiseert het NCAD dit festival, met de volgende aanleiding: 250 jaar auto en 10 jarig bestaan van de Automotive Campus. Stichting OGH ontdekte dat in Helmond al ruim een eeuw allerlei industriële activiteiten plaatsvinden die direct en indirect met autoproductie te maken hebben. Zodoende hebben we dit onderwerp uitgewerkt, met woord en beeld. De expositie toont dat de eerste activiteiten in de Kerkstraat plaatsvonden, door de familie Van der Meulen-Ansems. Het jaar 1975 was heel belangrijk voor Helmond: Volvo Car besloot zich hier te vestigen. Uiteindelijk is hieruit de Automotive Campus voortgekomen. En richting toekomst staat er nog heel veel op stapel. Bijvoorbeeld Lightyear One, de eerste particuliere gezinsauto op zonne-energie. Tussen 1919 en 2019 zijn er verder vele mooie wapenfeiten te tonen. We noemen er enkele: de Jumbo vrachtwagens en aanhangers, de Volvo 400-serie, de Max en de Fennek, de Nedschroef met haar bevestigingsmaterialen voor de auto-industrie, TNO en Tass met interessante activiteiten, het waterstoftankstation, stoel bekleding van Hatéma, de Maxi-Cosi, de Lightyear One en natuurlijk een blik op de toekomst van de Automotive Campus.


Toelichting Openlucht Galeries
Stichting Openlucht Galeries Helmond (OGH) beheert meerdere galerieën met vitrines in het Centrum van Helmond, met het doel het centrum te verlevendigen en verfraaien. Sommige exposities zijn permanent, op enkele plekken hangen wisselexposities in de publieke ruimte.
De galerie onder de “luchtbrug” naast de bewaakte fietsenstalling (Smalle Haven) wisselt periodiek van expositie, zoals nu in oktober.

Toelichting expositie   Helmond: een eeuw auto-industrie!
Op 8 maart 2019 stond er een artikel in het ED met de kop: Hoera, de auto bestaat 250 jaar! Helmond viert deze mijlpaal met een festival in de herfst”. Dit artikel was voor stichting OGH aanleiding om in de geschiedenis van de auto in Helmond te duiken.Het Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie (NCAD, gevestigd op de Automotive Campus) hield woord. Op 5 en 6 oktober organiseert het NCAD dit festival, met de volgende aanleiding: 250 jaar auto en 10 jarig bestaan van de Automotive Campus. Stichting OGH ontdekte dat in Helmond al ruim een eeuw allerlei industriële activiteiten plaatsvinden die direct en indirect met autoproductie te maken hebben. Zodoende hebben we dit onderwerp uitgewerkt, met woord en beeld. De expositie toont dat de eerste activiteiten in de Kerkstraat plaatsvonden, door de familie Van der Meulen-Ansems.

Het jaar 1975 was heel belangrijk voor Helmond: Volvo Car besloot zich hier te vestigen. Uiteindelijk is hieruit de Automotive Campus voortgekomen. En richting toekomst staat er nog heel veel op stapel. Bijvoorbeeld Lightyear One, de eerste particuliere gezinsauto op zonne-energie. Tussen 1919 en 2019 zijn er verder vele mooie wapenfeiten te tonen. We noemen er enkele: de Jumbo vrachtwagens en aanhangers, de Volvo 400-serie, de Max en de Fennek, de Nedschroef met haar bevestigingsmaterialen voor de auto-industrie, TNO en Tass met interessante activiteiten, het waterstoftankstation, stoel bekleding van Hatéma, de Maxi-Cosi, de Lightyear One en natuurlijk een blik op de toekomst van de Automotive Campus.

(Bron foto; NCAD).


Dit nieuwsbericht is 297 keer bekeken

X
X