Ons Marij vertelt: Wereld Alzheimerdag 21 september

Ons Marij vertelt: Wereld Alzheimerdag 21 september
Gepubliceerd op: 15 september 2022 9:27

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Een dag voor wereldwijde aandacht voor de ziekte dementie. Deze dag wordt ieder jaar gehouden op 21 september en elke regio geeft er zijn eigen draai aan. Helmond pakt deze dag groots uit. Een kei-interessant event vindt plaats van 14.00-17.30 uur en 18.30-21.00 uur in de Kasteeltuin in Helmond. Zeker de moeite om een kijkje te komen nemen. Ik zal er zeker zijn.

Dementie, wie kent het niet, we hebben allemaal wel iemand rondom ons heen of iets verder weg die aan dementie lijdt. Op weg om volksziekte nummer 1 te worden. Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing in de toekomst explosief stijgen. 

Wat is er die woensdag 21 september bij het Kasteel te doen, vraagde oe af. Er zijn kei-interessante lezingen en workshops. Zo kunde mee unne virtual reality-bril zelf ervaren hoe iemand met dementie de wereld ervaart. Ook komde alles te weten over de kracht van muziek en bewegen voor mensen met dementie. Maar ook verpleegkundige Tommie Niessen is aanwezig om vanuit zijn jarenlange praktijkervaring verhalen te delen. Kortom, het belooft een gevarieerde en interessante dag te worden.

Zelf was ik met Kate (ons hundje) aaihond bij wooncentrum de Pannehoeve Helmond. Ik kwam met Kate op verschillende afdelingen waar ouderen met dementie wonen. Niet iedereen vindt een hond leuk. Maar wat bracht die Kate bij veel mensen een glimlach. Er waren 2 heel grote fans van Kate. Eén was de mevrouw die altijd in de huiskamer zat en hele kussessies met Kate had en goed een half uur haar kon aaien. In de eerste coronatijd is ze helaas overleden. Bij haar afscheid kwam een mooie foto van haar en Kate voorbij, de tranen rolden over mijn wangen van verdriet, maar ook omdat ik zo blij was dat ik samen met Kate iets voor haar betekend had.

De grootste fan van Kate was een mevrouw die altijd op haar kamertje zat en niet in de huiskamer wou zijn. Kate opende haar gesloten deur en op een gegeven moment konden we zelfs gesprekjes voeren. Met de flarden die ze me vertelde (die ik opschreef), kwam er een verhaal te voorschijn. Haar verhaal, haar leven. En als ik dan de naam van haar hondje van vruuger zei, keek ze me aan hoe witte gij dat nou. Ze hield van Kate en Kate en ik hielden van haar.

Was ik op een andere afdeling ingedeeld, ging ik ook altijd bij haar langs. In de eerste coronatijd dat we niet mochten komen, stuurde ik uit naam van Kate een kaart met heel veel foto’s van Kate. 5 maanden later toen ik haar kamer weer binnen stapte, lag de kaart op de tafel voor haar. Wat voor ons een simpel kaartje was, was voor haar in die tijd een zeer gekoesterd bericht. 

Om een lang verhaal kort te houden: Kate raakte ernstig geblesseerd en moest stoppen omdat ze 3 keer geopereerd werd. En net in die tijd overleed deze door ons geliefde mevrouw en kwam ik erachter dat ik de mensen waar ik een band mee opgebouwd had in mijn hart had gesloten. Zij waren mijn reden waarom ik met een big smile daarheen ging, liep ik nu langs haar kamer waar ze niet meer was, kon ik men tranen niet inhouden. 

Voor mijn gevoel liep ik doelloos rond. Ik kon het niet meer, toen de 2 grootste fans van Kate waren overleden was mijn doel weg. Dan begin je weer gewoon opnieuw Marij, zulde denken. Helaas lukte me dat niet. Dan had ik volgend jaar weer hetzelfde. Toen heb ik beslist om iets anders als vrijwilliger te doen. Het paste niet bij mij of misschien paste het wel te goed bij mij. Maar dit was niet goed voor mijn eigen gemoedsrust.

Daarom heb ik extra veel bewondering en respect voor alle verzorgenden, vrijwilligers en mantelzorgers die dementerenden helpen en begeleiden. Want ik weet dat je verdomd sterk in je schoenen moet staan om dit werk te kunnen doen.

Natuurlijk ga ik zelf ook een kijkje nemen in de Kasteeltuin op de Alzheimerdag. Ik wil wel is mee dieje bril kijken en ben benieuwd naar alle verhalen. 
Een dag om niet te vergeten: internationale Alzheimerdag.

Tot volgende week.

Ons Marij vertelt: Op bezoek bij 40 jonge vluchtelingen

Dit nieuwsbericht is 248 keer bekeken

Verder in het nieuws

Hieronder een recent overzicht van alle belangrijke en relevante nieuwsberichten.

X
X