Ons Marij vertelt: Vrijdag frietdag

Ons Marij vertelt
Gepubliceerd op: 18 maart 2021 9:15

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Hedde gullie da ook, unne vaste frietdag? Elke vrijdag eten wij VERSE friet. Dus ginne diepvries, maar verse friet: zelf gesneden, eerst vurgebakken en uren later afbakken. Men aardappels schèl ik in een oogwenk weg mee een ouwverwets schilmesje. Wa da betreft zou ik zo het leger in kunnen als snijhulpje van de kok. Ik heb unne hille fijne frietsnijder waarmee ik binnen een paar minuten 3 kilo friet heb gesneden. Moet ik eerlijk zeggen dat ik zelf ook lekkerder vind as ge dat snijden ook mee de hand doet, dat de frieten niet gelijk zijn. Maar André (menne meens) vind het lekkerder as ze gelijk zijn. In een goei huwelijk moete compromissen doen en dit is er intje van, gelijke friet.

Vrijdags doe ik niet onder vur unne frietboer. Ik heb 2 frietpannen in de garage en zonne echte ijzeren frietbak. Ik heb een heel assortiment snacks net as bij de frietboer. Bij men valt er wat te kiezen. Wa saus betreft ook, ik vind zelf ook piccalilly lekker, maar de joppie, de curry, verschillende mayos, het sta hier gelijk. Zelfs de uitjes vur de frikandellen special worden op vrijdag gesneden.

Wa ik het belangrijkste vind van GOEIE friet is dun aardappel, want as ge niet unne goeie echte frietaardappel hed, dan hedde friet die het net niet is. Daar zit echt heel veul verschil in. Menne baas bij De Loop, Ad Klaasen, is ook unne frietbakker. Elke vrijdag eten ze friet net as wij, das dan ook het enigste wat Ad kookt volgens hemzelf. Heel veul gezinnen hebben dat van vruuger meegekregen, bij ons thuis was het ook vrijdag frietdag, zoiets nimde dan over.

Weekkrant de loop is verhuist naar de Mierloseweg en zit recht tegenover Diepvriesspecialist van Rijsingen. Ad zei: Marij, daar moete gij eens de frietaardappels halen toen we het over goei aardappels hadden, ik wist nie eens da ze die daar hadden. Nou moest ik daar toch heen vur men snacks aan te vullen en op advies van frietbakker Ad daar men aardappels meegenomen. Deze heb ik vurige week dus gebruikt en Ad hed niks te veul gezegd, de friet was superlekker. Een aanrader dus wa men betreft.

Doe dees column bij jou herinneringen aan vruuger naar boven hale, da gullie thuis ook unne frietdag had? Herstel die dan eens in ere, iedereen is er blij mee en nee het is niet veul werk. As ik eters krijg, vragen ze vaak: ‘Bakte gij dan verse friet Marij?’ Wa ik altijd met veul plezier doe, het is men specialiteit geworden. Dan maak ik zelf stoofvlees en saté erbij, altijd iets aangekleder als ik eters heb. Mochte op vrijdag langs men huis komen en denkte wa ruik ik toch, dan witte vurtaan: Marij is friet aant bakken.

Een fijn weekend iedereen
Met hopelijk VERSE friet,

Ons Marij vertelt

Dit nieuwsbericht is 439 keer bekeken

X
X