Ons Marij Vertelt: Thuis bij Mientje

Gepubliceerd op: 26 september 2019 9:16

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Ik was uitgenodigd om op bezoek te komen bij een dagbesteding voor ouderen. Voor mij de eerste keer dat ik zoiets bezocht. Ik heb gelijk een plekske gereserveerd vur als ik op zoek moet naar een dagbesteding vur men eigen als ik oud ben.

We worden ontvangen door Cristel Otten die deze dagbesteding is begonnen. Vanaf maart draait ze en inmiddels zitten ze vol, van mond tot mond reclame. 5 Dagen in de week over de week verspreidt komen er 25 personen. Elke dag hebben ze 10 plekken die bezet zijn.

Al deze ouderen komen vanuit een WMO of PGB. Cristel was op zoek naar een dagbesteding voor haar moeder met Alzheimer, maar kon niet vinden wat ze zocht hier in Helmond. Een thuis zocht ze, met een sfeer zoals je alleen thuis hebt. Dan maar zelf beginnen, maar dat was nog niet zo makkelijk. Het heeft haar heel wat kruim gekost om vergunningen en regels voor elkaar te krijgen de enige manier was om dit commercieel op te zetten. Er komen ook ouderen die eenzaam zijn. Het dagverblijf is te vinden in de tuin van haar ouderlijk huis, dus haar moederke (Mientje) is echt gewoon thuis. Dit alles is te vinden in de Braaksestraat 7A in Helmond.

Als we binnen komen, zien we nog net de kapster de laatste hand leggen aan de kapsels van de dames. Als ze in de krant komen, willen ze er wel pico bello uitzien. Dat vind ik al geweldig. We nemen plaats aan de lange tafel die in de open ruimte staat, het is net een grote huiskamer met hele grote open keuken. We zitten aan een bakske thee, een vrijwilliger zit samen met de mannen, die er zijn, een boek te lezen met oude zwart-wit foto’s over Helmond. Wat genieten de meenskes hier van ze vertellen honderduit en er word naar elkaar geluisterd.

De inrichting is volgens Cristel gewoon ouwe meuk (ik vin het kei skon) het is herkenbaar vur de mensen zodat ze zich thuis voelen. Het ziet eruit als thuis. Op de leunstoel in de huiskamer ligt een hond te slapen, een oudere hond die perfect in het plaatje past. De hond is geliefd bij alle bewoners, maar vooral bij Frans. Op de muur hangt het menu van vandaag, want er wordt ook gezamenlijk gegeten en de dames die mee willen helpen, die helpen mee.

Wat ze graag willen eten wordt gekookt, die dag zuurkoolstamp. En wat ze graag willen doen wordt gedaan, leuke spellekes om de hersenen te stimuleren en wil er iemand wandelen dan wordt er gewandeld.

We lopen de prachtige tuin in waar de bewoners in een kring zitten en er met een grote bal naar elkaar wordt gegooid, aan een tafel zitten twee dames te breien, er wordt gelachen en genoten met volle teugen, er wordt geknutseld, waar de oudjes zin in hebben wordt gedaan ze hebben geen vast programma. Er is een prachtige vijver en er lopen geitjes, het is een echt walhalla voor ouderen. Als men ouders nog leefde zou dit een plek zijn waar ik zeker weet dat ze het naar de zin zouden hebben. Ze kunnen er ook biljarten, ik vraag aan een aantal mensen hoe ze het hier vinden, ik krijg alleen maar antwoorden van geweldig.

Wat een bietje opvalt, is dat niemand in een hoekske zit te mokken echt iedereen heeft een lach en doet mee. Ze draaien elke dag met een gediplomeerde kracht en een aantal vrijwilligers. Ze zouden best nog een mannelijke vrijwilliger erbij willen hebben omdat er ook heel wat mannen het dagverblijf bezoeken. Ik vind het hier de echte WOW factor. Wat erg jammer is, is dat er tot nu toe nog niemand van de gemeente is komen kijken wat voor een geweldig initiatief dit is en waar toch 25 Helmondse ouderen hun dagbesteding vinden.

Dus mijn vraag aan de raadsleden, onze burgemeester of iemand anders van de gemeente wat zouden ze het tof vinden als jullie eens kwamen kijken bij Thuis bij Mientje. Wat een Helmonder zo voor elkaar hed gebokst, ik vind het een visite kaartje van Helmond.

Dat verdient thuis bij Mientje echt, en jullie zullen zien dat eigenlijk alle ouderen in dit soort dagverblijven terecht zouden moeten kunnen. Cristel en alle vrijwilligers wat hebben jullie het prachtig voor elkaar. Mochten jullie me eens nodig hebben om de boontjes schoon te maken of een potje te sjoelen ( want breien en haken ken ik niet zo goed), jullie hebben mijn telefoonnummer want ik wil hier graag een steentje aan bijdragen. Bedankt dat we langs mochten komen ik vind het bij jullie de WOW factor. En dat weer in ons Helmond, alweer allemaal door mooie Helmonders gerund.  Trots op jullie, trots op alle vrijwilligers want die hebben we heel veel in Helmond.

Fijn weekend iedereen.


Dit nieuwsbericht is 2919 keer bekeken

X
X