Ons Marij Vertelt: Thuis bij Mientje

Gepubliceerd op: 2 juli 2020 8:27
Gewijzigd op: 30 juni 2020 15:31

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Voorpagina,

Vurig jaar heb ik een column gemaakt en een filmke over dit prachtige dagverblijf voor ouderen in Helmond. Ik had toen aangegeven dat mochten ze me ooit nodig hebben dat ze een beroep op me mochten doen om te helpen. Eigenaresse Cristel Otten was op vakantie, ze hadden hulp nodig. Vanaf begin dit jaar hebben ze op zondagmiddag een mooi traject lopen voor eenzame ouderen vanaf 60 jaar. Dit heet ‘samen op zondag’, de LEV groep ondersteunt dit geweldige project en zorgt voor de aanmeldingen.

Het mooie aan dit project is dat er alleenstaande ouderen welkom zijn, maar ook echtparen waarvan de partner dementie heeft en dat is uniek. Zo kunnen ze samen alvast wennen en kennismaken met dagbesteding wat vaak de volgende stap zal zijn. Ook partners van mensen met dementie dreigen in een isolement te komen. Hoe mooi dat ze hier samen welkom zijn. Gezelligheid staat hoog in het vaandel, samen lunchen en kletsen en een potje sjoelen, biljarten of kaarten: alles kan op deze zondagmiddag.

11 uur moest ik er zijn en werd welkom geheten door de 3 leuke vrijwilligers die ik mee ging helpen. Langzaamaan komen ook de gasten binnen, sommige herkennen me van mijn column. Ze krijgen een lekker kopje koffie of thee praten gezellig bij en dan gaan we de heerlijke verse kippensoep uitdelen. Daarna komen de broodmandjes met van allerlei lekkers op tafel en heerlijk beleg Er is een tafel waar twee heren aan zitten en daar schuif ik eens even aan om wat bij te kletsen. Ik stel me zelf veur en vraag wie hun zijn. Joep de krom 86 jaar en Carel van de zanden 84 jaar. Alle twee rasechte Helmonders. Ze vinden dit een hele leuke zondagmiddag en komen graag één keer in de twee weken.

Van beide heren is de vrouw een tijdje geleden overleden en ze zijn een beetje eenzaam, maar absoluut niet zielig. Ze hebben beide fijne kinderen die altijd voor hun klaarstaan.

Trots vertelt joep aan me wat zijn kinderen voor werk doen. Hij is echt trots op zijn kids.

“”Ze staan altijd voor me klaar. Ik hoef ze maar te bellen en ze zijn er”, vertelt hij.

Hij is vruuger stoffeerder geweest en is ongeveer bij heel Helmond over de vloer gekomen

Een mensen mens is Joep merk ik, hij vind het leuk om te vertellen en ik vind het leuk om te luisteren. Hij heeft het goed zegt hij en er wordt goed voor hem gezorgd.

“Maar toch Marij, ben ik soms verrekkes eenzaam”, zegt hij. “Want alleen is toch maar alleen. Ik zou best een maatje willen hebben. Dat mis ik echt.” Maar dat is niet makkelijk als je 86 bent zegt hij. Ik moet even slikken en snap heel goed wat hij bedoelt.

Na ons gesprekje komt de sjoelbak tevoorschijn en natuurlijk gaan Joep en Carel mee doen.

Ik kijk het tafereel aan en denk wat heerlijk toch voor deze mensen dat zo op deze manier de zondag toch een beetje gebroken is. We ruimen alles weer op en langzaam worden de gasten opgehaald of gaan naar huis. Als ik thuis ben denk ik terug aan Carel en Joep. Mannen waarvan niemand zal denken dat ze eenzaam zijn, want ze hebben familie om hun heen die erg met hun begaan is en goed voor hun zorgen. Aan hun kinderen wil ik zeggen: Joep en Carel zijn jullie dankbaar en heel trots op jullie, wat hebben jullie leuke vaders en wat heb ik unne leuke middag gehad.

Ik hoop dat er snel weer eens iemand op vakantie gaat, dan kom ik weer helpen.

Gelukkig hebben ze genoeg vrijwilligers hier, maar ze zijn altijd op zoek naar aanvulling.

Mocht je interesse hebben voor het project samen op zondag voor jezelf of je vader en/of moeder, neem dan contact op met Pascale Peeters, Maatschappelijk ouderenwerk LEV groep via 06-14871254 of email, pascale.peeters@levgroep.nl

Vur alle Helmonders een tip om eens een praatje te maken met die alleenstaande oudere die in je straat woont. Het wordt zo gewaardeerd. Er is meer eenzaamheid als wij allemaal denken.

Tot volgende week  let goed op elkaar

Fijn weekend


Dit nieuwsbericht is 1992 keer bekeken

X
X