Ons Marij Vertelt: Stadstuin Helmond

Gepubliceerd op: 7 november 2019 9:06
Gewijzigd op: 7 november 2019 9:33

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Afgelopen week ben ik bij een bijzonder project wezen kijken: bij stichting vrienden Stadstuin Helmond. Het is unne grote tuin die achter de Lidl op Suytkade ligt aan de Katoenstraat 12.

Jack en Nicole zwaaien hier de scepter met ongeveer 10 vrijwilligers. Ze hebben 1800 vierkante meter tuin waar ze 6 tot 7 dagen per week aan het werk zijn. Van ‘s morgens 9 uur tot zonsondergang. Ze zaaien en ze oogsten vaak groenten waar ik nog nooit van heb gehoord. Nicole is dit begonnen uit idealisme omdat ze vind dat iedereen gezond moet kunnen eten, ook met een klein budget.

Bij deze tuin kan de minima, met een inkomstenverklaring, elke week voor een klein bedrag een groentepakket komen kopen. In het filmpje op de Facebook van Weekkrant De Loop vertel ik over eten voor een postzegel, ook voor minima opgezet. Nicole vertelt met veel passie en wordt zo mee en dan door jack bijgesprongen. We krijgen een heerlijke muntthee, waar de munt vers van geplukt wordt. Hij is heerlijk.

Jack laat ons van alles pruuven. Ze hebben wel 28 verschillende tomaten. En wat zijn ze lekker ,echt hullemaal anders als de supermarkt tomaten. We hebben ook vijgen op. Kei lekker, recht van dun boom. Elke donderdag wordt er gekookt en kunde in de stadstuin komen eten tegen betaling van een klein bedrag. Het concept heet ‘van moestuin naar tafel’ en is een 3 gangen menu met groenten uit eigen tuin. Ook worden er workshops gegeven waar ze je de smaak van vruuger terug willen geven. Ik raad alle koks aan om hier eens een keerke te gaan kijken. Ik heb bonen en andere gruunten gezien waar ik het bestaan niet van wist. Hoe mooi om lokale bijzondere producten te gebruiken in de keuken van je restaurant. Wat ze ook hebben, zijn erfgoed zaden.  Deze zaden worden gemonitord tijdens de groei. Het zijn zaden van groenten uit de jaren 1700 tot 1950. Dit wordt gedaan in samenwerking met de universiteit van Wageningen, hoe bijzonder.

Ook scholen zijn welkom om een kijkje te nemen. Als je een moestuin op wil zetten, kun je ook hun hulp inroepen. We zien paarse aardappels vurbij komen en palmkool. We vallen van de ene in de andere verbazing. Ook hebben ze een zwerfkat, bobby, die heerlijk binnen ligt te snoezen. Die heeft zijn plekje wel gevonden en wordt goed verwend door Jack en Nicole.

Ze hebben er zoveel mogelijk oude gewassen, maar ook de gewone gewassen, die wij gewend zijn, hebben ze. Ik krijg een heerlijke zelfgemaakte confiture voorgeschoteld en ik neem ook zelfgemaakte bouillon mee naar huis uit hun winkeltje wat hier aanwezig is. Ik kan het zeker aanraden om eens langs te gaan om bijzondere of gewone groenten te kopen, zeker de mix van tomaten is een aanrader.

Ik kan hier nog veel over schrijven, maar je kunt beter op Facebook het filmpje bekijken waar ik je meeneem in de tuin, zodat je het allemaal kan zien en waar ik nog veel meer vertel. Ben je in de buurt?  Ga dan eens langs bij Jack en Nicole bij stadstuin Helmond,  zeker de moeite waard.

Een bijzondere plek in ons skone Helmond.

fijn weekend

tot volgende week


Dit nieuwsbericht is 1290 keer bekeken

X
X