Ons Marij Vertelt: Skôn skôn skôn

Gepubliceerd op: 12 november 2020 9:00
Gewijzigd op: 11 november 2020 17:18

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: Ik hou van dat woord. Skonne mensen, skôn Helmond, Helmond skôn. Wandelen is wat ik nou het meeste doe in deze tijd, want we zitten toch zon bietje aan huis gekluisterd. Afgelopen zaterdag ben ik weer op pad geweest mee skôn Helmond. Er was weer unne clean up walk (elke maand), maar helaas kon die vanwege corona niet doorgaan. Je kan niet mee 17 man in een groep over straat om zwerfafval te ruimen. Het mag maar met twee of het moet allemaal van één gezin zijn.

Ze hadden wel een optie om materiaal op te komen halen en zelf te gaan cleanen in je eigen buurt. Natuurlijk is da niet zo gezellig, maar ik zou toch unne flapdrol zijn als ik het alleen zou doen vur de gezelligheid. Dus vrijdag heb ik vur ons Stacey en men spullen opgehaald.

We liepen van ons huis uit (Rijpelberg) de Deurneseweg op richting centrum. Je ziet vaak mensen boos naar je kijken die denken ze hebben een straf dat ze dit moeten doen.

Ik had gelijk bingo. Er lag een groot stuk plastic in de bosjes en da trok ik eruit. Het was al zwaar, maar wa denkte? Unne afgesneden emmer verf.

Dus hil men broek en men aller skonste en fijnste zwarte booties zaten hullemaal onder de witte verf. Wie gooit dit nou toch hier in de bosjes. Bah bah niet leuk. Maar goed op het einde van de Deurneseweg zaten onze zakken hullemaal vol, dus menne meens gebeld die ze op is komen halen en nieuwe meebracht voor de terugweg. Echt niet normaal wat mensen allemaal uit de raam gooien langs de weg. En wa denkte: heel het fietspad ligt vol mee mondkapjes. Wij hadden ze geteld: 15 stuks. Da doede toch niet, stop ze in je zak en gooi ze thuis weg.

Aan de andere kant van Helmond liep organisator Martin van Stiphout met zijn gezin, die heeft ervoor gezorgd dat Boerhavenlaan en omgeving er weer skôn bij ligt. Ook bij de oude steenoven is er weer geruimd.

Maar er was een skonne verassing voordat ze begonnen. Dit geweldige initiatief kreeg een skonne donatie van 250 euro. Corry van de Werff, van Hellemondkapje, kwam een cheque overhandigen. Ze maakt kei skonne mondkapjes van stoffen van de Vlisco (Helmonds fabricaat) en van elk mondkapje gaat er 4 euro naar een goed doel. En deze keer was dat Helmond skôn. Kei kei lief is dat en zo gegund wat men betreft. Natuurlijk past dit ook helemaal in het kader van waar Helmond skôn vur staat. Een herbruikbaar mondkapje zodat we niet die berg afval krijgen.

Ze zijn super skôn en ge herkent zo de Vlisco stof. Op stofgenoeg.nl kunde ze bestellen.

Als ge da doet, hedde een skôn echt Helmonds kapke en ge steunt een goed doel.

Wa men skoenen betreft de witte verf is eraf maar ze hebben er zo mee geleden dat ik er maar werkschoenen van heb gemaakt. Men broek is weer hullemaal skôn, de schade viel mee.

Bedankt vur het lezen van dit column over skôn. Ik heb het woord skôn zo ongeveer 21 keer gebruikt (tellen is niet men sterke punt) omdat ik het woord skôn dan ook het leukste Helmondse woord vind.

Ik wens iedereen een skôn weekend

Blijf veilig en we houden ons aan de regels.


Dit nieuwsbericht is 345 keer bekeken

X
X