Ons Marij vertelt: Pasen

Ons Marij vertelt Pasen
Gepubliceerd op: 1 april 2021 9:45
Gewijzigd op: 1 april 2021 9:50

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Dit weekend hebben we weer een heerlijk lang weekend, omdat het pasen is. Pasen is een bietje net as kerst alleen is de kleur van Pasen geel en van de kerst rood. Verders zijn er veul overeenkomsten. Zetten we met kerst unne boom? Met Pasen zetten veul mensen zonne kronkeltak mee eikus erin (ikke nie).

Wat is eigenlijk het verschil tussen een kerststol en een paasstol? Ik zou het nie weten, zal het is aan dun bakker vragen. Overal staan paaseikus op tafel, mee de kerst zijn het kerstkransjes. We proppen ons op beide feestdagen vol met lekker eten, da is een overeenkomst. Is het mee de kerst kalkoen of konijn, mee de Pasen is een konijn not done, want das het symbool van de Pasen. Ja eigenlijk unne haas, maar da is un bietje hetzelfde, maar eet vural wa ge lekker vind.

Mee Pasen eten we zalm, ragout en eikus, toch anders as mee de kerst, alhoewel ik nou ook wel een gevulde kalkoen zou lussen. En gourmetten doen we natuurlijk mee Pasen ook. Beide feestdagen wordt er veul en lekker gegeten das een feit.

Met kerst werd Jezus geboren, mar wa was er met Pasen ook alweer?? Als goeie katholiek ken ik natuurlijk het verhaal van Pasen, ik heb bij de nonnen op school gezeten op een echte meskesschool, de betekenis zit er dus ingeramd. Het verhaal begint mee Witte Donderdag, toen was het laatste avondmaal. Op Goede Vrijdag was de kruisiging van Jezus en de dag dat hij stierf. Dan krijgen we Stille Zaterdag, daar wordt de graflegging herdacht, dan meugen ook de klokken van de kerken niet luiden, het is dan echt stil. Maar dan gebeurt het. Op paaszondag zou Jezus zijn opgestaan uit zijn graf. Reden genoeg voor een feestelijke dag dachten ze vruuger, zo werd het Pasen. De tweede dag hebben ze er waarschijnlijk aangeplakt om uit te rusten en die hebben niet alle landen, maar wij Nederlanders houden wel van een feestje.

Wa ik nie snap is da mensen met Pasen de drukte op zuuken. Nou ga da nie mee corona, maar anders is het bij alle meubelzaken volle bak en dan denk ik echt, blijf lekker thuis en ga op unne deurdeweekse dag dat het nie zo druk is. Veul kunnen we nie doen deze Pasen, net as vurig jaar, we lopen maar weer een keerke deur het bos. Of fietsen ergens naartoe. Op bezuuk bij familie meugen we ook nog niet. Het zoveelste feest dees jaar dat we mee driekus gaan vieren. We gaan er ondanks alles toch iets leuks van maken dat komt wel goed.
Ik wens iedereen fijne paasdagen en niet te veul eikus eten,

Ons Marij vertelt: Pasen

Dit nieuwsbericht is 322 keer bekeken

X
X