Ons Marij Vertelt: Pasen

Gepubliceerd op: 6 april 2023 10:20

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

Dit weekend hebben we weer een heerlijk lang weekend, omdat het Pasen is. Pasen is een bietje net as kerst, alleen is de kleur van Pasen geel en van de kerst rood. Verders zijn er best veul overeenkomsten. Zetten we met kerst unne boom? Met Pasen zetten veul mensen zonne kronkeltak mee eikus erin. Mee de kerst halen we een kerstster in huis, met Pasen zijn het vrolijke narcissen of krokussen.

Wat is eigenlijk het verschil tussen een kerststol en een paasstol? Ik zou het nie weten. Overal staan paaseikus op tafel, mee de kerst zijn het kerstkransjes. Eten we mee de kerst kalkoen of konijn, mee de Pasen is een konijn not done, want das het symbool van de Pasen. Ja eigenlijk unne haas, maar da is un bietje hetzelfde, mee kerst eten we veul maar mee pasen eten we ook heel veul en vural allemaal lekkere dingen; natuurlijk de gourmet maar ook asperges en ragout horen echt bij Pasen.

Met kerst is Jezus geboren, mar wa was er met Pasen ook alweer? Als goeie katholiek ken ik natuurlijk het verhaal van Pasen, ik heb bij de nonnen op school gezeten op een echte meskesschool, dat heb ik dus vruuger wel geleerd. Het verhaal begint op Witte Donderdag, toen was het laatste avondmaal. Op Goede Vrijdag was de kruisiging van Jezus, de dag dat hij stierf. Dan krijgen we Stille Zaterdag, daar wordt de graflegging herdacht, dan meugen ook de klokken van de kerken niet luiden, maar dan gebeurt het. Op paaszondag is Jezus herrezen, opgestaan uit zijn graf. Reden genoeg voor een feestelijke dag, dachten ze vruuger, zo werd het Pasen. De tweede dag hebben ze er waarschijnlijk aangeplakt om uit te rusten en die hebben niet alle landen, maar wij Nederlanders dus wel.

Men foto deze week is gemaakt op de Middenloop in Brouwhuis. Ik denk het skônste stukske Helmond in deze tijd van het jaar. Toen ik er was maandag was het druk mee fotografen. Met unne strakblauwe hemel en volop zon was het prachtig die kersenbloesem-bomen.

Een tip voor de paasdagen ast zonneke schijnt om eens te gaan kijken. 

Iedereen wens ik fijne paasdagen en niet te veul eikus eten. Houdoe 


Dit nieuwsbericht is 437 keer bekeken