Ons Marij Vertelt: Op pad met de IVN Helmond

Gepubliceerd op: 17 november 2022 9:17

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Vurige week zondagmiddag gaf de IVN in mijn eigen Bakels bos een wandeling en ik dacht daar wil ik bijzijn, zonder de gedachte ik ga er een column over doen, maar ik was er 2 minuten en dacht gelijk hier MOET ik een column over doen, want dit moet iedereen weten. Hoe leuk dit is. Het IVN is het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Overal in het land bestaan lokale IVN-afdelingen. Wij hebben dus afdeling Helmond. Ze bestaan zelfs 40 jaar dit jaar. Ze houden prachtige wandelingen in en om Helmond, maar ze doen nog veul meer, ook vur de jeugd, maar ook voor senioren zoals speciale wandelingen. Nieuwsgierig geworden? Kijk maar eens op hun website: www.ivn.nl/afdeling/helmond/over-ons. Ze hebben ook een Facebook en een Instagram: IVN Helmond.

Ik ga die middag op pad met 40 geïnteresseerden die worden verdeeld over 2 groepen met 2 gidsen, best veel animo vond ik. Gidsen Theo van Loo en Anne Regts vertellen vol passie over mijn Bakels bos, wat een drinkwatergebied is. Hier kwam de eerste schok, hier zit water in de grond van wel 10.000 jaar oud en dat wordt natuurlijk verwerkt voordat het uit de kraan komt. Dus wij drinken wel is water wa soms wel 10.000 jaar oud is. Da wies ik echt nie. Zo staan er in dit bos veul verschillende eiken waar Rinus Swinkel (ook lid) me alles over vertelt. Ook de dennen zijn verschillend en hij raapt van alles van de grond en door middel van het blad, de eikels en de dennemastappels laat hij me het verschil zien, wat weet deze bomenspecialist veel over bomen. Vur men was er maar inne eikenboom, maar in dit bos staan wel 10 verschillende. Onze gids Theo is een paddenstoelenspecialist en overal tovert hij paddenstoelen vandaan, zelfs een heel klein dennenappeltje met een minuscuul muizenpaddenstoeltje erop laat hij ons zien. Er staan wel 500 verschillende paddenstoelen in dit bos vertelt Theo. Ik sta helemaal versteld. Ik kom op plekken in het bos die ik ondanks da ik er 3 keer per week loop mee de hundjes nooit heb gezien. Er staat unne prachtige zomereik van wel 100 jaar oud. Ik leer hoe ik kan tellen hoe oud een dennenboomke is. Ondanks de regen hebben we een geweldige middag gehad. Ik was samen met mijn dochter die het ook geweldig vond.

Van Anne kreeg ik na afloop een mooi boekje waar 20 natuurwandelingen in Helmond in staan en een speciaal boekje over 40 jaar IVN Helmond. Ze geven ook cursussen, hebben campagnes en doen projecten. Hun trefpunt bevind zich in de speeltuin-west en heet de Koekoek. Lid worden kan altijd, via hun website. Maar begin er eens mee om met ze op pad te gaan, hun website staat vol met mooie wandelingen, activiteiten, lezingen en cursussen. 

Misschien komen we elkaar wel eens tegen bij een wandeling. 150 vrijwilligers zetten zich in voor deze mooie stichting.

Op woensdag 30 november organiseert de Werkgroep Seniorenwandelingen van het IVN Helmond een wandeling voor belangstellenden vanaf 55 jaar. De wandeling zal plaatsvinden in het Warandepark. Deelname is gratis, verzamelen bij de Kluis (inrijden via de Aarle-Rixtelseweg), slagboom midgetgolfterrein. Start om 10.00 uur. Ik loop ook gezellig mee, tot dan. 

Fijn (wandel)weekend.

Houdoe 


Dit nieuwsbericht is 198 keer bekeken

X
X