Ons Marij vertelt: Op bezoek bij Stichting Speciaal voor Minima Zuidoost

Gepubliceerd op: 30 maart 2023 9:35

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Afgelopen week ben ik op visite geweest bij Stichting Speciaal voor Minima Zuidoost-Brabant. Ze zitten in de Evertsenstraat 19 op het Groet- en ontmoetplein waar veel stichtingen zijn. Ik heb een afspraak met Franka van Hout die hier de scepter zwaait. Franka is absoluut van het kaliber skônne Helmonder. Ze heeft de onderscheiding Held van Helmond in 2021 ontvangen. Dit jaar heeft ze ook de Helder Helmond-award van het jaar 2022 ontvangen voor haar keigoeie inzet voor Helmond en haar bewoners. En dat verdient ze zeker. Ze werkt ook in de horeca en is oppasoma van haar kleinkinderen. Een bezige bij dus, die Franka.

Franka is 15 jaar geleden begonnen om minima te helpen van haar huis uit dat uitpuilde met spullen, maar het werd te groot om van huis uit te blijven doen. 3,5 jaar geleden is ze bij deze stichting beland, waar ze nu samen met Shirley en Maria Helene alles regelt, ook 3 vrijwilligers helpen deze stichting. Je komt binnen in een gezellige huiskamer (nu in paassfeer) waar de bezoekers een lekker kopke thee of koffie kunnen drinken en kunnen buurten met elkaar. Je vind hier van alles, kleding, speelgoed, servies, ook lampen, schroefjes, wat hebben ze eigenlijk niet. Ze zouden eigenlijk meer levensmiddelen willen hebben, maar dat is moeilijk in deze tijd, omdat supermarkten hun too good to go’s zelf verkopen.

Je hebt een verklaring van de gemeente nodig of een pas van Super Sociaal wil je hier terecht kunnen, want alles is hier gratis voor deze minima. Wat overblijft komen ze ophalen om naar Suriname te verschepen, niks wordt hier weggegooid.

Wanneer zijn ze open? Elke dinsdag, woensdag en donderdag zijn ze open van 10 tot 2 en elke eerste zaterdag van de maand van 10 tot 12. Maar op zaterdag heeft Franka bij haar thuis altijd brood wat mensen bij haar thuis op komen halen.

Als minima wel eens een week geen leefgeld hebben, dan kunnen ze hier ook terecht voor een noodpakket voor een week eten, waar ze speciaal een potje voor hebben om de levensmiddelen die ze in huis hebben aan te vullen met verse groenten, vlees en brood. Ze hebben een mooi cadeauhoekje waar je leuke cadeautjes kunt kopen, de opbrengst hiervan gaat in dat potje waar dit mee betaald wordt, maar ook het gas en licht wordt hieruit betaald. Zo proberen ze alles rond te breien, wat vaak niet makkelijk is.

Heb je kleding, levensmiddelen of andere gebruiksartikelen, ze zijn er hier blij mee. Tegen Franka wil ik zeggen: Wat bende toch een mooi mens, je doet mooi werk voor de Helmonders die het niet zo goed hebben. Bedankt voor de uitnodiging om eens bij jullie te komen kijken, jullie doen geweldig mooi werk bij Stichting Speciaal voor Minima Zuidoost.

Fijn weekend iedereen.

Ons Marij vertelt: Op bezoek bij 40 jonge vluchtelingen

Dit nieuwsbericht is 417 keer bekeken