Ons Marij vertelt: Op bezoek bij de Dahliatuin

Ons Marij vertelt: Op bezoek bij de Dahliatuin
Gepubliceerd op: 2 september 2021 9:37

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Helmond-West, Voorpagina

Wisten jullie da we die inne hebben in Helmond? Nou echt wel en unne kaai skônne. De Dahliatuin is al jarenlang een begrip in Helmond-West en bestaat al sinds 1957. Jaarlijks worden op de huidige locatie Oversloot 1 Helmond ongeveer 80.000 dahlia’s gekweekt. Das echt heel veul. En denk niet er zijn 10 verschillende dahlia's, er zijn wel meer dan 1000 verschillende dahlia's.

Als ik dahlia’s zie, doen ze me denken aan vruuger. Toen waren er heel veel van dit soort tuinen. Ze hebben 47 actieve leden die een tuintje hebben. De jongste is een jaar of 7 en het oudste lid is 83. Ge begint mee een half veldje en doede dat goed, dan krijgde een heel veldje en doede dat heel goed, dan kunde as ge wilt een moestuintje aanvragen die aan de zijkant liggen. In die moestuintjes hebben ook sommige leden een pluktuintje gemaakt, dat is echt hullemaal van deze tijd, want plukboeketten zijn keihip op dit moment.

Ik had een gezellig gesprek in de kantine met Henk Verachter, bestuurslid/technisch adviseur, die had men uitgenodigd om eens een keerke langs te komen, en Wijnand van de Berg, voorzitter/penningmeester. Alhoewel ik op dat moment aan een tafel zit met mannen, is het merendeel van de leden vrouwen, vertellen de heren. Eigenlijk zouden ze wel wa meer mannen willen als lid, vertellen ze lachend, want de dames drukken volgens hun nog wel eens hun snor bij het zwaarder werk. Ik geleuf dur niks van dames, wat ik wel merk is dat elkaar helpen bij deze vereniging heel belangrijk is en hoog in het vaandel staat. De dames zijn zelfs onmisbaar volgens de heren, want die schikken ook het beste de boeketten die ‘s morgens vers worden gesneden. Das toch een vak apart, geven deze heren toe.

Ondersteunende leden hebben ze maar liefst 300 en die krijgen bonnen om in het seizoen (dat is nu) op zaterdag een bos bloemen te komen halen. De prachtige dahlia’s leveren ze ook aan hospices en verzorgingshuizen in onze omgeving, dat vind ik dan weer supermooi.

Deurdeweeks plukt iedereen zijn eigen tuintje, maar in het weekend wordt uit alle tuintjes geplukt om de leden van boeketten te voorzien. Leden en ondersteunende leden komen uit heel Helmond en omgeving.

Ons Marij vertelt: Op bezoek bij de DahliatuinF | Ons Marij


Wat dahliaweetjes:
Een dahlia geeft ongeveer 15 bloemen. Het belangrijkste bij een dahlia is dieven. Wa is dat nou weer vroeg ik? Een dief is een uitloper in de oksels van de bladparen van een plant, deze uitlopers bevatten nieuwe blaadjes en bloemknoppen. Dieven betekent niets anders dan het weghalen van zonne dief.
De dahlia staat symbool voor weelde en kracht. Met de dahlia kan je ook de boodschap 'voor altijd de jouwe' overbrengen. Deze bloem is dus perfect om aan jouw geliefde te geven. Het is maar da ge het weet.

Op deze locatie hoeven ze nooit te sproeien, omdat ze op leemgrond zitten. Ook wel bijzonder vind ik, want ik sproei me wat af in menne tuin. Als er mensen zijn die interesse hebben in een tuintje, die kunnen naar de website en contact opnemen met de voorzitter: www.dahliatuinhelmondwest.nl.

Het is een prachtige locatie tegen het Goor aan. Soms komen de hertjes kijken hoe ze de tuinen onderhouden. Ik vond het keimooi om eens te komen kijken bij jullie, superbedankt vur de rondleiding en de prachtige bos gemengde dahlia's. Wat een skôn stukske Helmond hedde gullie gecreëerd. Kunde trots op zijn.

Fijn weekend.
Tot volgende week.

Ons Marij vertelt

Dit nieuwsbericht is 833 keer bekeken

X
X