Ons Marij Vertelt: Op bezoek bij burgemeester Elly Blanksma.

Gepubliceerd op: 5 september 2019 9:03

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Het stond al heel lang op menne bucketlist: een interview met burgemeester Elly Blanksma. Ik kom Elly vaak op evenementen tegen en vaak maken we een kort praatje. Ik vind haar een topper van een burgemeester en na dit interview ben ik daar nog meer van overtuigd.

Ik heb geen moeilijke vragen gesteld, maar ik ben wel een kei naaiskierig vrouwke. Ik ga ervan uit dat, wat ik graag wil weten, jullie ook graag willen weten. Ik moet wel nog even melden dat als Elly op haar praatstoel zit, het een genot is om naar te luisteren.

Ik kan goed vertellen, maar de burgemeester kan er ook wat van.

Wie is Elly? Elly komt uit een warm gezin en als ze over haar vader en moeder vertelt, spat de liefde van haar gezicht. Ze is de derde van 4 zusjes en was gewoon een lief meisje in haar jeugd. Geen oproerkraaier, maar ook geen buitenstaander. Ze wilde vroeger ballerina worden en heeft 12 jaar op ballet gezeten. Haar vader is een sturende kracht geweest in wat ze bereikt heeft, maar altijd zonder dwang. Wat zou hij apetrots zijn op hullie Elly. Maar dat was hij altijd al, haar hele leven lang. Hij is helaas overleden, maar haar moederke heeft ze nog steeds. Elly is dus een burgemeester waar haar roots ook echt in Helmond liggen.

Geboren in Helmond in het ziekenhuis. Haar uitgaansleven speelde zich dan ook af in Helmond op de steenweg. Pietje Damen en het Kelderke zijn plekjes waar Elly te vinden was en met een glimlach op haar gezicht vertelt ze hierover.

Ze heeft een fijne onbezorgde jeugd gehad en was met haar 26 jaar het jongste lid van de provinciale staten. Als ik vraag wat haar slechtste eigenschap is (want die hebben we allemaal) zegt ze meteen: in controle zijn.  Haar lievelingseten is Italiaans en het mooiste stukske Helmond vindt ze de Warande. Ik moest wel wat pushen voor een antwoord, want ze vindt heel veel mooi in Helmond. Vooral de mensen, die zijn heel benaderbaar. Ze is trots op haar prachtige stad met mooie inwoners. Als ik ooit de lotto win en Elly 1 miljoen euro geef, wat zou ze er dan mee doen voor Helmond? Ze zou iets gaan doen om de 11 wijken, die Helmond heeft, nog meer te verbinden. Verbinding vindt ze heel belangrijk. Om dat samen te voegen met de Samenloop voor Hoop zou heel mooi zijn.

Het leukste wat ze dit jaar heeft gedaan vindt ze de Helmondse Maestro, dat vond ze geweldig en ze had er ook heel veel voor geoefend want Elly wil alles goed doen. Als ik haar vraag wat boven aan haar bucketlist staat, antwoordt ze niet specifiek iets. Als het iets zou zijn, zou het een prestatie moeten zijn die boven haarzelf uitstijgt. Ik vind altijd dat Elly er zo prachtig uitziet. Als ik van de modepolitie was, kreeg ze een 9,5. Ik geef haar de keus tussen een Ribkoff jurkje of de rode hoodie van “Heel Helmond Sport”. Zonder enige twijfel is het natuurlijk die rode hoodie die ze regelmatig draagt. Als ze thuiskomt zit ze, net als ik, graag in comfortabele kleding op de bank en dan kijkt ze graag Netflix series, die kan ze kijken wanneer ze tijd heeft. Tijdens werk drinkt ze graag koffie en op een feestje maak je haar blij met een heerlijke droge witte wijn. Ze luistert ook graag naar muziek en haar favoriete nummer allertijden is Radar Love van de Golden Earing. Haar favoriete geurtje is Chanel Noir en haar lievelingskleur is rood. Ze wandelt graag met haar hond Sky (the sky is the limit zegt ze). Over haar favoriete weekblad moet ze even nadenken, maar dan zegt ze met een lach: “Mijn moeder heeft een abonnement op de privé en als ik daar zaterdags s’ morgens ben, lees ik die graag”. Ook bij de kapper zijn de roddelbladen in trek (herkenbaar Elly). Als ze dan ook nog vertelt dat ze elke morgen voor haar werk haar moederke belt om te vragen hoe het gaat, smelt ik.  Vooral als je er zelf geen meer hebt, betekent dit veel. Ze komt uit een warm nestje, ons Elly, dat heb ik in dit hele gesprek als een rode draad gevoeld met alles wat ze vertelt. Alleen dan kunde ook een burgemeester zijn die zo dicht bij haar inwoners staat, wat ze in mijn ogen zeker doet. Ze is trots op haar 2 zonen en zonder haar man zou ze haar carrière nooit op deze manier kunnen doen. Natuurlijk mist haar gezin haar wel eens, maar toch probeert ze daarin te balanceren.

Als laatste mag ze van mij een zin afmaken: “Vur welke club bende gaai?”. Gelijk kopt ze hem erin: “Natuurlijk vur Helmond Sport”. We sluiten af want de volgende afspraak komt eraan. We maken samen nog een mooie foto voor bij dit column en een leuk filmke, wat te zien is op de Facebook van Weekkrant De Loop. Met een big smile en voldaan gevoel  lopen Mandy en ik naar buiten en zeggen we tegen elkaar: “Wat hebben we toch unne leuke en goeie burgemeester”.

Iedereen een fijn weekend.

Houdoe


Dit nieuwsbericht is 798 keer bekeken

X
X