Ons Marij vertelt: Op bezoek bij 40 jonge vluchtelingen

Ons Marij vertelt: Op bezoek bij 40 jonge vluchtelingen
Gepubliceerd op: 21 juli 2022 9:29
Gewijzigd op: 21 juli 2022 9:30

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Vorige week was ik op bezoek bij 40 minderjarige vluchtelingen die alleen in ons land zijn en in Helmond verblijven. Hun leeftijd is tussen de 14 en de 17 jaar. Ongeleufelijk toch, zo moederziel alleen in een wildvreemd land, alles hebben ze achtergelaten. Mijn maag raakt er een bietje van in de knoop.

Ze wonen bijna een half jaar in het gebouw van de Tai Chi op de Mierloseweg, daar mogen ze tot 1 september verblijven, dat was met de omwoners en de Tai Chi overeengekomen. Vurige week is bekend geworden dat ze in augustus gaan verhuizen naar de Torenstraat. (Daar zitten nu Oekraïners die naar de Knip gaan verhuizen). Vorige week heb ik daar een rondleiding gehad op de Mierloseweg en ben aanwezig geweest bij de BBQ die ze vur de omwonenden hadden georganiseerd. Om een beeld te krijgen van hoe of wat, want een voorstelling van hoe ze leven heb ik niet.

Waar komen deze jonge vluchtelingen vandaan wou ik weten. Ze komen uit Afghanistan, Eritrea, Jemen, Somalië en Syrië. 35 jongens en 5 meisjes wonen hier bijna een half jaar, ze hebben een vaste begeleiding en talloze vrijwilligers die straks allemaal mee gaan verhuizen naar de Torenstraat, de groep blijft helemaal compleet. Hoe fijn voor deze kinderen, want als je die leeftijd hebt, ben je nog een kind. 
Ze beginnen zich aardig thuis te voelen in ons Helmond, er is een veilige omgeving voor hen gecreëerd, na de zomer gaan ze weer allemaal naar hun eigen schoolklas. Onze burgemeester vind het heel belangrijk om deze groep bij elkaar te laten blijven. De opvang is ook rustig en zonder noemenswaardige problemen verlopen, mede dankzij de hartverwarmende inzet van buurtbewoners en vrijwilligers die hier een belangrijke rol hebben vervuld. Ze voelen zich veilig en vertrouwd, dat probeer je zo te houden.

Ons Marij vertelt: Op bezoek bij 40 jonge vluchtelingen


Als ik rondkijk in het gebouw op de Mierloseweg zie ik waar ze slapen, waar ze sporten en recreëren. Ook mij geeft deze locatie een geborgen en fijn gevoel. Een mooi sportgedeelte is er gemaakt door sportschool Masuri Gym, waar ze ook nog mogen komen sporten, hoe hartverwarmend. Er hangt een schoonmaakrooster; iedereen draagt zijn steentje bij, zo wordt er ook gewerkt aan zelfredzaamheid. Ze maken de keuken schoon, ze wassen hun eigen kleren. Ze worden echt niet in de watten gelegd, maar er wordt goed voor ze gezorgd. Voor een groot deel is het vergelijkbaar met wat pubers doen in een ‘gewoon’ gezin.

Op een witte muur in de gym hebben ze door middel van een soort graffiti hun verhaal uitgebeeld, op de foto zie je er een stukje van. Denk niet dat iedereen een eigen slaapkamer heeft. Nee, er zijn slaapzalen waar groepjes slapen. Ze gaan allemaal op het Jan van Brabantcollege naar school, ook hoor je dat er al Nederlands gepraat wordt wat best goed gaat. Op deze locatie zijn er nooit geen problemen geweest. En ook de in het begin sceptische omwonenden lopen nu regelmatig binnen voor een kopje koffie en zelfs om een Playstation af te geven, of gewoon om te vragen hoe het gaat. 

2 dagen later is er een BBQ georganiseerd door de jongeren voor de omwonenden waar ik ook een kijkje ga nemen. En natuurlijk een hapje mee-eet. Aan 4 tafels ben ik aangeschoven en heb een praatje gemaakt met omwonenden. Aan elke tafel hoor ik hetzelfde, alleen maar lof voor de vluchtelingen en begeleiding van deze locatie. En het is de omwonenden 100% meegevallen. Ze hebben er zelfs van genoten om te zien hoe de jongeren hun weg vonden het afgelopen half jaar in ons Helmond. Ze hebben gezien hoe ze leerden fietsen met vallen en opstaan, net zoals wij vroeger. Ook zagen ze een lesje hoe de stoplichten werkten. Ja, wat voor ons allemaal zo gewoon is, was voor hun allemaal nieuw, overal zijn ze in begeleid.

Terwijl iedereen lekker zit te eten, spreek ik met Rob van Eekeren, een omwonende, hij vertelt me dat de plek waar we nu de BBQ hebben eigenlijk heel bijzonder is, het is het voormalige Raymakers-terrein. Met de bestuursgroep ontwikkeling hebben ze zich hard gemaakt (jaren geleden) om hier een buiten-ontmoetingsruimte te maken waar bewoners samen kunnen komen, al een paar jaar is dit veldje er en hij vond het geweldig dat het nu eindelijk gebruikt wordt waar het voor bedoeld is. Met een big smile zegt hij: “Dit smaakt naar meer, dat moeten we vaker doen.”

De gele tegeltjes van het stookhuis zitten er nog steeds langs de kant. De jonge vluchtelingen bakken voor de bewoners van allerlei lekkers en een drankje erbij maakt dat het een supermooie middag is. Ik zit even alleen op een muurtje en denk wat een prachtige middag hier op de Mierloseweg. Al die kinderen die op deze manier dankjewel zeggen tegen alle omwonenden, wat voelen ze zich welkom hier. En hoe belangrijk is het dat deze kinderen hier zich zo thuis en goed op hun plek voelen. Ik snap helemaal dat deze groep bij elkaar moet blijven. Deze jongeren hebben hun families achtergelaten, maar ervaren deze groep en de begeleiding als hun nieuwe familie. En de omwonenden zijn de fijne buren waar je niet zonder kunt.

Hoeveel vluchtelingen hebben we eigenlijk op dit moment in Helmond? Dat heb ik even nagevraagd. 40 jonge vluchtelingen uit diverse landen (waar deze column over gaat), 164 Oekraïners bij particulieren en 238 Oekraïners op gemeentelijke opvanglocaties. Dus 442 in totaal. Wat fijn dat wij gastvrij zijn voor deze vluchtelingen. Ook ik heb een big smile op mijn gezicht als ik naar huis rij na de geslaagde BBQ, blij dat deze 40 kinderen hier zo goed zijn opgevangen, blij dat de buurtbewoners het ook als positief hebben ervaren. Maar vooral blij dat ik in een veilig land leef waar geen oorlog is. 
Oww ja, nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom.

Fijn weekend iedereen. 

Ons Marij vertelt: Op bezoek bij 40 jonge vluchtelingen

Dit nieuwsbericht is 333 keer bekeken

X
X