Ons Marij vertelt: Ons mam

Ons Marij vertelt: Ons mam
Gepubliceerd op: 10 februari 2022 9:17

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

In Brabant en dus ook in Helmond heet een moeder ‘ons mam’, tenminste hier wel. Ik zit zaterdagmiddag mistal te luisteren en te kijken naar Omroep Brabant, Graat en De Laat. Iedereen kent ze van mee de carnaval op Omroep Brabant: Christel de Laat en Jordy Graat van fén fisje nie café. Graat en De Laat is een superbrabants, gezellig radioprogramma.

Wat gebeurde er die middag: Ze proberen te bellen, live met Lindsay van Zundert in China, het 17-jarig meske uit Etten-Leur die de vlag vur Nederland droeg op de opening van de Olympische Spelen. Maar da lukt niet, haar telefoon staat uit. Ze krijgen wel hun mam aan de telefoon en daar doen ze dan een gesprek mee. Een mam die ongeleufelijk trots is op haar dochter, wat we natuurlijk allemaal snappen.

En dan ineens belt Lindsay zelf terug, hil de studio in paniek. Even dreigt het te mislukken, maar daar is ze: ONS Lindsay aan de telefoon (hier in Brabant is alles ons). Inmiddels had hullie mam al opgehangen, maar smam belde terug en nadat Christel en Jordy Lindsay de hemel in hadden geprezen en toe hadden gesproken, natuurlijk ook hadden gevraagd hoe het in China was, gaat het gesprek tussen moeder en dochter verder op de radio. Ik werd er zelfs emotioneel van. Ik mis jou mam, zei ze. Ik ben trots op jou Lindsay, zei ons mam, geniet ervan en doe wat je goed kunt zei ze. Ik moest effe slikken, wat mooi. Ons mam zei tegen Lindsay: ik hou van jou tot China en terug. Ja dat weet ik mam, owwwww.

Terwijl ik verder luister naar het programma zit ik me te bedenken dat dit toch TOPradio is, dat alleen maar in Brabant gemaakt kan worden. Want in Brabant hebben we gin moeder maar een mam en das echt hullemaal iets anders als een moeder, kom ik nu ineens achter.
Ons mam is, ja hoe moet ik het noemen, als ge echt unne Brabander bent witte gewoon wa ik bedoel, wij houden van smam. Ons mam is ons alles, ons mam is echt iemand van het hoogste caliber zorgzaamheid. En dat spatte in dat gesprekje tussen die 2 er hullemaal van af. En heel Brabant luisterde mee, inclusief ikke.

En dan kom ik mee men 61 jaar er ineens achter dat er een wereld van verschil is tussen een moeder en een mam. Een moeder kunde worden, maar een mam da bende gewoon, dat hedde van thuis uit meegekregen. Da ga van generatie op generatie, denk ik. Smam woont in Brabant. Ons mam staat voor onvoorwaardelijke liefde, ons mam maakt men brood klaar als ik naar school ga of ga werken, ons mam brengt me als het regent, ons mam maakt men lievelingseten klaar en dan denk ik opgelucht, volgens men ben ik ook een mam.

Het woord moeder heeft gin verschil in betekenis volgens de Dikke Van Dale, maar zeer zeker wel in gevoelswaarde en das dan toch ook betekenis volgens men. Het vuult zoveel warmer als moeder. Ons mam wordt genoemd de spil in een gezin, de rots in de branding, degene die er altijd voor je is. Koester ze en gift ze maar is zomaar een dikke kus, alhoewel maandag ist Valentijn, ook dan magde ons mam een roosje geven. Wa zou ze blij zijn, ze verwacht het niet. Ons mam is meer van het geven dan van het ontvangen. Koester ons mam, want er is niemand zo als zij.

Ons Mam, wa mis ik ze toch
Fijn weekend en fijne Valentijn.
 

Tot volgende week.

Ons Marij vertelt: Ons mam

Dit nieuwsbericht is 681 keer bekeken

X
X