Ons Marij Vertelt: Nei skoen

Gepubliceerd op: 21 februari 2019 9:00
Gewijzigd op: 20 februari 2019 12:23

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Afgelopen week waren Mandy, van de redactie, en ik te gast bij vrijwilligersorganisatie Nei skoen in Mierlo-Hout. We werden hartelijk ontvangen door Dirk den Hollander die ons wegwijs maakte in deze mooie organisatie.

Geheel op vrijwilligers draait het en is 365 dagen per jaar open, zelfs op de zondagen,met de kerst én oud en nieuw. Dirk is gepensioneerd en vond het tijd om iets terug te doen voor zijn mooie Helmond samen met Tom Heywegen en Kees van Rest, alle 3 échte Helmonders. Toen Neiskoen werd ‘geboren’, kregen ze in het begin veel tegenstand, maar heden ten dagen passen ze helemaal in het plaatje van Mierlo-Hout. Ge zout er is een keerke gewoon binnen moeten lopen en zelf gaan kijken want er kan, zoveel dat het moeilijk te vertellen is allemaal.

Op de Facebook van Weekkrant de Loop staat vrijdag trouwens ook een leuk filmke waar je een kijkje achter de deuren kan nemen samen met mij. Iedereen is welkom, geen indicatie nodig en de privacy staat heel hoog in het vaandel. Ze hoeven niet eens je naam te weten, je checkt in met je voornaam én er is geen lage drempel: er is geen drempel.

Wat ik nog even wil melden (dat wil Dirk zelf niet, maar ikke wel) is dat Dirk vorig jaar is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Vur men zén die lintjes allemaal hetzelfde, maar dat is dus niet want het lintje wat Dirk heeft is nog maar 2 keer in Helmond uitgedeeld, heel bijzonder dus. Burgemeester Elly is heel trots op Dirk en wij ook. Met een big smile laat Dirk ons de foto zien samen met onze burgemeester waar hij helemaal verrast was met deze onderscheiding. Ridder wordt je als je nationaal iets bereikt hebt, maar Officier wordt je als je internationaal iets betekend hebt ( heb ik van Dirk geleerd). Lachend zegt hij: ‘’Nu zit ik op 1 lijn met Johan Cruijff’’, die ook deze onderscheiding heeft ontvangen. Echt unne heule bijzondere Helmonder dus dieje Dirk.

Terwijl hij verder vertelt, zitten de deelnemers gezellig een bakske soep te eten. Elke dag wordt er geluncht en 2 keer in de week avondeten. Als ik Dirk vraag wat hij met een 20.000 euro gift zou doen, zegt hij zonder na te denken: ‘’een grotere, professionele keuken realiseren zodat we elke dag avond eten kunnen verschaffen’’. De stempel die je vanuit de maatschappij hebt gekregen verlies je door bij Nei skoen binnen te stappen. Verslaafd, werkeloos, verdrietig, gedetineerd, in de schulden of wat dan ook: het maakt hier niets uit. Ook mensen zonder stempel zijn welkom, echt iedereen dus. Ze houden van diversiteit hier, ook islamitische mensen, alle rangen en standen mogen hier komen het is vooral een warme plek waar je niet alleen bent. Hun doel is mensen weer gelukkig maken. Ze ontwikkelen wat je leuk vindt. Het is een herstel bevorderende omgeving. Samen herstellen ,samen leren samen ontwikkelen daar staan ze voor, leren omgaan met je beperking.

En, werkt dat? zal je je afvragen. En of dat werkt! Vanuit de hele wereld komen ze kijken naar dit bijzondere project. Een onderzoek van Fontys heeft ook bewezen dat het werkt. Ze hebben al verschillende prijzen gewonnen. Er zijn hulpgroepen van allerlei soorten die s’avonds hier te vinden zijn. Zoek jij een soort van hulpgroep en is die er niet? Dan helpen ze je om er eentje op te zetten, want met 2 heb je al een groep.

Door hier te komen, ga je weer zin krijgen in het leven. Er zijn workshops, die je ook in ons filmpje kan zien. Vooral de muziek vind ik geweldig met een echte studio en podium. Ik vind de sfeer er geweldig en zou wel 3 pagina’s in De Loop vol kunnen schrijven over Nei skoen,  maar da kan helaas niet. Wij waren verbaasd wat er achter die witte deur zat met gekleurde skoentjes.

Loop zelf eens binnen, neem een kijkje bij deze prachtige organisatie. Dirk en Kees bedankt voor deze leerzame middag en voor de leuke foto samen met Mandy en mij. De vrolijkheid in deze organisatie spat van de foto. Heel veul suc6 op jullie skon plekske in Mierlo-Hout!

Tot volgende week


Dit nieuwsbericht is 2536 keer bekeken

X
X