Ons Marij Vertelt: Minor-disco Helmond

Gepubliceerd op: 17 mei 2023 16:01

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Tijdje geleden ben ik op bezuuk gewist bij de Minor-disco Mierlo-Hout in de Geseldonk. Wat is een Minor-disco?, zulde denken. Het zijn alcoholvrije feestjes die speciaal vur middelbare scholieren worden georganiseerd, een 5 keer per jaar. Vur deze doelgroep zijn er echt weinig activiteiten Ze vallen eigenlijk tussen wal en schip; ze zijn te oud voor de jeugddisco en te jong vur het ‘echte’ uitgaansleven. En toch houwen zij ook zeker weten van een feestje. Dat bleek die vrijdag wel dat ik op bezuuk was, ik keek men ogen uit. 

Joke van Eemeren neemt me op die avond mee in het feestgedruis van de jeugd van Helmond. Joke heeft deze feesten op poten gezet in 2014, eerst voor haar eigen kids, kleinschalig, maar het is steeds groter geworden en door veel kids wordt hier dankbaar gebruik van gemaakt. Het is keidruk hier, ze kunnen tot 550 kids huisvesten op deze avonden. Ze doet het samen met Jeffrey Verberne en Tom Ruiters en een 20 vrijwilligers.

Ik kijk men ogen uit die avond, wat ontzettend leuk is dit, ik snap dat hier heel veul kinderen zijn. Die avond staan er bekende artiesten op het podium. Ik met mijn 62 jaar ken ze niet, maar heel de zaal kent ze. Er staat een heel bekende Tiktokker op het podium en iedereen zingt mee wat hij zingt. Ik dacht: dit is een wereld die ik hullemaal niet ken.

Als de kids hier eenmaal binnen zijn, meugen ze niet meer naar buiten, alleen om naar huis te gaan. Dus in en uit lopen is er niet bij. Er gelden echt wel flink wat regels waardoor je je kids of kleinkids hier mee een gerust hart kunt achterlaten. Er staan verkeersregelaars, er is beveiliging en ook EHBO is aanwezig, echt superprofessioneel. Denk nie da ze zomaar plaatjes draaien hier. Welnee, er komen echte bekende DJ’S die heel de jeugd kent, er waren 2 meisjes die deze avond een meet en greet hadden gewonnen. Ze waren zo blij om hun Tiktok-idolen te ontmoeten. Ik hoor artiestennamen vurbij komen waar ik nog nooit van heb geheurd, maar heel de jeugd kent ze. Het is een dus een non alcoholic feest, wa dè betreft is het ook mijn party, want ik ben niet van de alcohol. Kinderen moeten zich hier veilig voelen, dat staat hoog in het vaandel. Het is eigenlijk een opstapje naar het echte op stap gaan. Ze zien hier kinderen van andere scholen uit andere woonplaatsen, waar ze mee omgaan net zoals in de stad, Ze moeten ook hier een legitimatie hebben en een entreekaartje hebben ze nodig. Ze worden gefouilleerd. Geen trainingsbroek, geen petje, da meude in de stad ook niet en hier dus ook niet.

Het is niet echt duur: 4 euro en consumpties 1 euro. Ik snap dat dit voor sommige mensen toch veel geld is, dan kunde via Stichting Leergeld een kaartje aanvragen en dan krijg je er 2 consumptiebonnen bij en dat is anoniem. Er wordt ook zeker gebruik van gemaakt. Wat fijn dat deze stichting er is, zodat echt alle kinderen kunnen gaan.

De volgende datum kande alvast in de agenda zetten, dat is 26 mei en op hun website kunde alle informatie vinden. Wie er op komen treden, maar je vindt er ook antwoorden op bijna al je vragen over deze avonden: www.minorhelmond.nl. Ook onze burgemeester Elly Blanksma is al eens op bezuuk geweest om hier een kijkje te nemen. De foto bij deze column is die avond gemaakt samen met de organisatie. Dit is echt een vergeten leeftijdsgroep. Dat was vruuger al en dat zal altijd zo blijven. Vur deze kids is dit een geweldig initiatief en heel Helmond en omstreken is hier welkom. Je moet wel op de middelbare school zitten en tussen 12 en 17 jaar oud zijn. Ze kunnen op deze disco trouwens altijd vrijwilligers gebruiken en dan vural voor overdag met de opbouw zijn extra (sterke) handen altijd welkom. Bedankt Joke, dat ik eens in deze hele andere wereld een kijkje mog nemen en tegen alle ouders en grootouders wil ik zeggen: geef het door aan kids en kleinkids dat dit bestaat. Want dit is toch echt TE leuk vur deze leeftijd.

Een fijn weekend. 

Houdoe 


Dit nieuwsbericht is 363 keer bekeken