Ons Marij Vertelt: koken bij Neiskoen

Gepubliceerd op: 3 september 2020 9:00
Gewijzigd op: 2 september 2020 16:09

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Afgelopen week ben ik weer eens actief geweest. Deze keer ben ik bij stichting Neiskoen op het Hout weesten koken. Wat is Neiskoen vraagde oe eigen af? Het zit naast Jan Linders op het Hout. NeiSkoen staat voor: samen herstellen, samen leren, samen ontwikkelen. Leren omgaan met je beperkingen, Nei Skoen Recovery Learning Community. Unne hille mond vol. Ik weet het, ik ben al eerder hier geweest vur een column en een filmke, waarin ik uitleg wat ze hier doen, da moete mar is opzuuken. Iedereen is hier welkom in ieder geval en op hun Facebook (ik volg ze) zie ik altijd de lekkerste menu`s voorbij komen. Ik docht daar ga ik eens een keerke meehelpen en natuurlijk mee eten.

De keuken brigade wordt aangestuurd door Mariane Heesakkers, die hier anderhalf jaar geleden kwam binnen lopen op zoek naar een naaste meeting om samen met lotgenoten te levelen. Mariane is een schat waar ik me gelijk bij op men gemak vuul. Ze heeft hier de Allanon groep Helmond mee opgezet, dat is een praatgroep voor naaste van verslaafden zoals partner, zoon/dochter, moeder, vader. Zo is Mariane hier terecht gekomen en elke zondagochtend is die meeting bij Neiskoen.

Koken is haar passie en bij Neiskoen mag je altijd je passie beoefen. Haar beperkingen spelen hier geen rol, want ze doet het op haar manier. Toen er behoefte was aan een kok is Mariane gelijk in het diepe gesprongen en is als vrijwilliger aan de slag gegaan. Inmiddels kookt deze vrijwillige chef-kok 3 dagen in de week voor ongeveer 25 mensen.

De lockdown Corona periode was hullemaal een beproeving want toen kookte ze 50 maaltijden per dag die af werden gehaald of bezorgd. Met hulp van andere deelnemers natuurlijk.

De bedoeling is met en voor elkaar te koken, zo rouleer je ook van zitplaats zodat je altijd naast iemand anders zit. En niet altijd naast dezelfde. Wie komen hier eten? Natuurlijk deelnemers, maar ook oud deelnemers en mensen uit de wijk kom je er tegen. Iedereen is welkom. Wel aanmelden van te voren. “We hopen dat mensen die mee eten ook deelgenoot worden van andere activiteiten die hier worden georganiseerd”, vertelt Mariane.

Ik zal jullie ons menu geven wat we die dag hebben gekookt: pastasalade met stokbrood 

Nasi met saté en babi pangang en ratjetoe (zit van alles in) alla ons Marij. En het toetje is een zelf gemaakte verrassingsijstaart (en die was me een partij lekker) En nou docht ik hier te helpen, maar nee hoor. Ze gooide me gelijk voor de leeuwen en ik mog voor 25 man koken.

De hulptroepen sneden de groenten en ik bakte braaide en kookte erop los. Het was echt zwaar om in een pan nassie te ruuren vur 25 mensen. De tafels worden leuk gedekt en dan gaan we samen eten. Bij het uitserveren denk ik da ik stoer ben met men drie bordjes tegelijk, ja hoor klettert er een bordje tegen de grond. Koken kan ik best goed, maar serveren moet ik nog wel wa oefenen. Ik heb unne kei leuke middag gehad en heerlijk gegeten en heb weer leuke Helmonders leren kennen. Vooral skonne Helmonders die hier als vrijwilligers werkzaam zijn. En mensen die hier kei hard werken aan hun herstel.

Bende nou eens benieuwd naar da Neiskoen in Mierlo-Hout? Loop dan gewoon eens binnen en ga eens een kijkje nemen daar. Ge bent heel welkom hier. Als ik binnen kom, vuul ik me in een warm bad met al die fijne mensen. Ik wil iedereen bedanken bij Neiskoen vur deze leuke middag/avond en vur het heerlijke etentje. Ik wens iedereen heel veul succes met alles wat ze doen.

Neiskoen tot een volgende keer

Helmond tot volgende week en een fijn weekend

Vorige week stond er een fout in de column over het KWF, waarin ik zeg dat er elk jaar 45 mensen overlijden. De miste van jullie wisten wel dat dat niet klopte dat moeten er 45.000 zijn, veul te veul dus.


Dit nieuwsbericht is 399 keer bekeken

X
X