Ons Marij vertelt: Kapelleke van Binderen

Ons Marij vertelt Kapelleke van Binderen
Gepubliceerd op: 20 mei 2021 9:40
Gewijzigd op: 20 mei 2021 9:28

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Vur veul Helmonders de place to be om een kaarsje aan te steken. Ik was er ooit nog maar inne keer gewist samen met een vriendin die een kaarsje op ging steken. Men kerskus steek ik vaak in Tilburg op bij Peerke Donders, daar ben ik mee opgegroeid. Maar omdat het zon eind rijden is, ben ik me eens gaan verdiepen in ons kapelleke van Binderen.

Waarom moet je juist hier een kaarsje opsteken? Ik heb over de geschiedenis gelezen hoe het is ontstaan. En zo heb ik vurige week men eerste kerske bij Binderen aangestoken voor een speciaal iemand die het nodig heeft.
Ons hundje Kate dat voor de derde keer dit jaar is geopereerd aan haar achterpootje en hopelijk dat het nu eindelijk goed komt. We zitten op de goeie weg inmiddels, maar we hebben nog wat hobbels.

Waarom steken we eigenlijk kerskus op? Tijdens en na het plaatsen kunde bidden vur een bepaalde intentie. Bijvoorbeeld vur iemand die overleden is, vur ziekte van iemand dus voor genezing of te steunen of om het verkrijgen van een gunst. Dat iemand bijvoorbeeld slaagt vur zun rijbewijs of vur een examen op school in deze tijd.
Ik steek echt vaak kerskes op voor hulp te vragen, soms ook noveenkaarsen die 9 dagen lang branden. Ik kan iemand niet beter maken, maar mee een kaarsje opsteken probeer ik te steunen en het gift mezelf ook een goed gevuul, Of ik herdenk iemand die er niet meer is.

Als ikzelf steun zuuk, steek ik ook een kerske op. En vanaf nu voortaan ook in het kapelleke van Binderen, wat iets dichterbij is vur men. Ik hoop dat Peerke me dit vreemdgaan kan vergeven, mar da denk ik wel.

Mijn vriendinnen en familie die een dagje Helmond doen, krijgen nu ook een bezoekske aan de kapel van Binderen op hun programma en vertel ik hun de geschiedenis van dit echte Helmondse fenomeen. Een skon stukske Helmond, zeker ook om te wandelen. Voor iedereen die het nodig heeft, heb ik deze week een extra kaarsje opgestoken.

Fijn weekend.
Tot volgende week.

Ons Marij vertelt

Dit nieuwsbericht is 323 keer bekeken

X
X