Ons Marij vertelt: Jubileum

Ons Marij vertelt: Jubileum
Gepubliceerd op: 11 november 2021 9:26

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Deze maand woon ik 20 jaar officieel in Helmond. Vur wie men eerste column niet hed gelezen (3,5 jaar geleden): Ik ben unne echte Kruikenzeiker (Tilburg) en vur de liefde in 2001 naar Helmond verhuisd. Ik zeg altijd geëmigreerd, want het verschil is groot tussen deze twee steden. In het begin heb ik het best moeilijk gehad toen ik hier kwam wonen, ik stikte van de heimwee. Ge vind als (toen) 40-jarige nie zo gauw aansluiting mee mensen. Ge zag vaak mensen kijken van wa doe die Tilburgse hier? Want als ik menne mond opendoe, heurde zo waar ik vandaan kom.

Maar toen ik een hundje kreeg, onze Quincey, ging da een stuk beter. Ik had zo buurt en menne rots in de branding in dieje tijd was Hanneke van Stiphout die hier op het pleintje woonde, waar ik samen met hun hundje Tieske heel wa mee afgelopen heb. En zo is menne heimwee naar Tilburg steeds minder geworden. We gingen samen zwemmen, Hanneke liet men steeds meer van Helmond leren houwen. En zo werd het ook men stadje.

In die 20 jaar dat ik hier woon, is Helmond flink veranderd. Ge kunt het eigenlijk zo zien da ik een soort missionaris was die unne vorm van hulp en goeds naar Helmond kwam brengen (grapje). De straatnamen vind ik nog steeds moeilijk ook de wijken, mijn oriëntatiepunten zijn winkels. Noem unne winkel en mistal weet ik dan wel waar ik moet zijn.

Natuurlijk ben ik ook getrouwd in het skonste gebouw wa we in Helmond hebben (vind ik): ons prachtige kasteel en toen het kasteel eenmaal de verblijfplaats van Sinterklaas werd, was ik keitrots da ik in deze Sinterklaasstad woonde, want ik hou toch zo van Sinterklaas en (tegenwoordig) roetveeg-Piet.

Wa ik echt een mooie verandering vind, zijn die puntbomen die op de Traverse staan als ge dun bult overgaat richting Deurne dan links ziede de haven en rechts het kasteel. Die bomen vind ik een gouden zet, wie da verzonnen hed verdient wa men betreft een lintje, want dat vond ik toen ze net stonden (en nog steeds) een wow-factor.

En het irste jaar dat ze stonden, gaven ook de potten licht. Da was maar vur even. Vur men is da ook gelijk het skonste stukske Helmond boven op dieje bult. Ik vin het een binnenkomer van jewelste, dat zet wa men betreft Helmond gelijk op de kaart. Dat uitzicht kasteel/haven.

In het begin da ik hier woonde, was ik nog nooit op de zaterdagse mert gewist. Vaak reed ik nog naar Tilburg naar de woensdagse mert, ge bent dan ook een bietje verdrietig en wilt niet luisteren naar mensen die zeggen wij hebben ook een skonne mert. Ik docht ja da zal best en ging er niet heen. Todat ik toch is ging kijken (zo naaiskierig als ik ben) en gelijk vertrouwde gezichten zag van de mert uit Tilburg, zoals de kaasboer en de jongen waar ik vaak iets van kleding kocht en die 2 die staan er nu nog steeds. Ik moest gelijk toegeven da de Helmondse mert veul groter en skonder was, ik werd gelijk fan en bezoek hem bijna wekelijks. Zo ziede maar hoe ge oe eigen kunt vergissen en open moet staan voor veranderingen.

Ik heb Brandevoort op zien groeien. In het begin van de bouw nam ik vaak men Tilburgse familie/vrienden mee om te laten zien hoe mooi ik dit stukje nieuw Helmond vond. Dat terug-in-de-tijd-gevuul krijgde als je in die eerste kern Brandevoort rondrijdt. En nu rij ik vanuit de Rijpelberg nog wel is naar Brandevoort vur men boodschappen.

Dus al mee al ben ik heden ten dage goed gewend en is het ook absoluut men Helmond geworden. Ik ben trots dat ik in deze skonne stad maag wonen. En dat imago van trainingspakken en niet werken, heb ik nooit gezien. Nog steeds kom ik plekken tegen waar ik nooit gewist ben. Das wel het nadeel als ge als 40-jarige ergens komt wonen of dat ge er geboren en getogen bent, in Tiburg kende ik elk huukske, dat zal hier niet meer lukken. Maar in Helmond ken ik wel (bijna) elk winkeltje, want ik shop graag en doe graag boodschappen bij verborgen pareltjes en die hebben we in Helmond genoeg. Ik hou van echte bakkers, slagers en gruuntenboeren. En ben bij allemaal wel is gewist in Helmond. Want ge moet mar is een pan soep maken mee supermarktgruunten en intje mee die van de gruuntenboer, das een wereld van verschil, dat kan ik oe verzekeren.

Wa ik nog ff jullie op het hart wil drukken, is om vural de Sinterklaas- en kerstinkopen in ons eigen Helmond te kopen. Heel de stad hangt vol met skonne feestdagenverlichting, ook de winkelcentra in Helmond zijn omgetoverd met skonne verlichting en dat wordt allemaal betaald door de winkeliers zelf en als wij dan van al da moois genieten, moete ook bij de mensen die dat betalen oe boodschappen doen vind ik. En ja, bij men stopt ook wel is een buske mee een pakske, maar de grootste gunfactor ligt toch bij de winkeliers van Helmond.

20 jaar in Helmond, wat gaat de tijd snel. Maar wat vind ik het een mooie, fijne stad om in te wonen. Gisteren reed ik langs het kasteel en zag de opbouw van het Kasteel van Sinterklaas, hoe fijn dat het dit jaar weer mag. Daar wordt ik helemaal warm van.


Helmond, ik kan met volle overtuiging zeggen MIJN STAD… Veul plezier mee de aankomst van Sinterklaas dees weekend. Natuurlijk ben ik zondagmiddag ook in de stad vur de Sint.
Fijn weekend.

Ons Marij vertelt

Dit nieuwsbericht is 506 keer bekeken

X
X