Ons Marij Vertelt: Internationale Vrouwendag: vrijheid

Gepubliceerd op: 12 maart 2020 9:23

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Wiste gullie dat het afgelopen zondag Internationale Vrouwendag was? Ikke wel, en in dit kader werd er door de vrouwen van de Helmondse raad, een talkshow georganiseerd met als thema vrijheid. Vijf Helmondse dames waren aan de tafel geschoven in het Annatheater.

Deze dames, Martine (18) een toekomstig vrachtwagenchauffeur, Marjolein (34) die getrouwd is met een vrouw, een politieke vluchteling die anoniem wil blijven, Riet (90) die de Tweede Wereldoorlog  heeft meegemaakt en en Amera (22) die uit een cultuur komt waar je constant in de gaten wordt gehouden, kwamen bij elkaar om te vertellen wat vrijheid voor hun betekent.

We begonnen met een mooie boodschap van Elly Blanksma, onze burgemeester die verhinderd was, maar zo toch even haar woordje deed op deze speciale dag. Waar denken we aan als er over vrijheid wordt gesproken ? Dat is vrijheid van meningsuiting, financiële onafhankelijkheid, doen wat je leuk vindt, ook door traditionele rolpatronen breken en leven zonder angst wordt er gezegd. Ook het publiek mocht meepraten, dus niet alleen luisteren.

Iedereen moet ook beseffen dat die vrijheid er niet zomaar gekomen is, daar hebben vrouwen vruuger kei en kei hard voor gestreden. Sommige hebben er zelfs hun leven voor gegeven en dat moeten wij koesteren en er voor blijven vechten want er is nog steeds geen gelijkheid. Het slotwoord is van wethouder Gaby van den Waardenburg en zij vertelt dat er voor vrouwen nog altijd een wereld te winnen is.

We besluiten met een rondje dromen: iedereen mag zijn droom vertellen. Bij de droom van de politieke vluchteling spitsen mijn oren. Hoe verschillend we ook zijn, we hebben dezelfde droom. Ik word er een beetje emotioneel van. Haar droom is dat haar kinderen veilig en stabiel kunnen leven. Dat is ook mijn droom, dat mijn dochter met een verstandelijke beperking, ook als ik er niet meer ben veilig is, want daar maak ik me echt wel zorgen over. Ik ben een soort leeuwin die zorgt dat haar welpje niks overkomt en als ze aan dat welpje komen, komen ze aan haar. Als ik er niet meer ben, wie gaat dat dan doen?

Ik vertel mijn droom met een trilling in men stem, gericht aan de politieke vluchteling, we hebben een overeenkomst, we dromen over hetzelfde. Twee vrouwen zo verschillend en toch op dat vlak dezelfde droom. Na afloop wisselen de vluchteling en ik nog even een woordje over deze overeenkomst. Voor mij geeft deze dag aan dat wij als vrouwen elkaar moeten respecteren, laat een ieder in zijn waarde. Dit werd al in het begin van de talkshow gezegd. We moeten elkaar veel meer steunen en niet als er een keer iets niet gaat zoals jij het wil elkaar als een baksteen laten vallen. Iedereen maakt fouten en iedereen maakt bepaalde keuzes waar een ander het niet mee eens is.

Dit moet toch gewoon kunnen. Wat mij betreft was het weer een geslaagde middag en ik wil de dames van de raad die dit organiseerde bedanken. Alexandra Coolen (Helder Helmond), Lara Tamarinof (GroenLinks), Sandra Strijkel (VVD), Nathalie Peijs (PVDA) en Desiree Meulenbroek (CDA).  Nog steeds is er een grote minderheid van vrouwen in de gemeenteraad, iets wat de dames jammer vinden. Nog steeds is er dus werk aan de winkel.

De dames van de raad en ik maken samen een leuke foto voor bij mijn column en gaan nog een drankje doen met alle aanwezige.

Het was een mooie middag.

Tot volgende week.

Fijn weekend.


Dit nieuwsbericht is 666 keer bekeken

X
X