Ons Marij Vertelt: Iftar-diner met 250 Helmonders

Gepubliceerd op: 26 april 2023 13:14

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

Een weekske geleden, woensdag 19 april, had ik men eigen opgegeven voor het jaarlijkse iftar-diner in de Heistraat. Dit was het derde jaar dat dit plaatsvond, ze hadden maar liefst 325 aanmeldingen maar konden er maar 250 plaatsen. Gelukkig had ik op tijd ingeschreven en mog ook komen.

Wa is iftar zulde denken. Iftar is de maaltijd die gedurende de vastenmaand (ramadan) door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang. We zitten gezellig aan lange tafels en als de zon onder gegaan is, dan komt de oproep tot het gebed. Als dat afgelopen is gaan we gezamenlijk eten. Moslims en niet-gelovigen, jong en oud, we voelen ons eigen met elkaar verbonden deze avond. De vastenmaand staat bij veel moslims in het teken van verbinden. Samen eten is daar een onderdeel van. Dat verbinden voelde ik duidelijk.

Wa ik niet wist: vaak beginde een iftar-maaltijd mee unne dadel, omdat er suikers in zitten en het je energie geeft volgens men tafelgenoten. Zo leerde nog is iets. Ik zit trouwens weer aan tafel bij Said Mokadim die ik nog kende van het grote ontbijt in de Elzaspassage. Deze keer heeft hij zijn twee jongere broers bij die ons helemaal op de hoogte brengen over de ramadan, de iftar en het suikerfeest. We hebben gezellig zitten buurten, ook ons Stacey (mijn dochter) was erbij en aan onze tafel zat ook burgemeester Elly Blanksma, die trouwens voor onze tafel de shoarma opschepte zoals een echte stadsmoeder betaamt. Ze maakte gezellig met iedereen een praatje, wat erg werd gewaardeerd.

Een heel groot applaus voor het wijkteam van LEVgroep Helmond Centrum-Binnenstad, jongerenorganisatie We Are In Charge en de ondernemersvereniging Hé Heistraat, die dit samen hebben georganiseerd. Ik zag dan ook heel wat bekende gezichten van ondernemers uit deze leuke winkelstraat waar ook ik regelmatig te vinden ben.

Verbinden is een woord wat veel voorkwam deze avond, het is sowieso een woord wat bij Helmond hoort vind ik. Ik heb enorm genoten en kijk nu al uit naar de vierde editie. Ik hoop dat iedereen een mooi suikerfeest heeft gehad. Dit was weer Helmond op zijn best. 

Ik wens iedereen ook een fijne Koningsdag en een fijn weekend.

Houdoe 


Dit nieuwsbericht is 522 keer bekeken