Ons Marij Vertelt: Ieder mens is mooi

Gepubliceerd op: 7 februari 2019 9:00
Gewijzigd op: 6 februari 2019 11:02

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Vurige week ben ik op bezuuk geweest bij stichting VIPE, wat staat voor: Voor Ieder Persoon Eigen. Een stichting die gratis pruiken verzorgen voor mensen die hun haar verliezen door kanker of andere redenen. Brabanders van het jaar 2018 zijn ze geworden. Peggy van de Vijfeijken en Vivienne van Leuken, twee gezellige Helmondse dames.

VIPE is gevestigd in Inloophuis de Cirkel, Evertsenstraat in Helmond. Onder het genot van een bakske thee maken we kennis mee  Peggy en Vivienne. Peggy, een spraakwaterval waar da ge nie makkelijk tussen komt, en Vivienne de rust zelve. Peggy is kapster en Vivienne een manusje van alles in het leiderschap, (de echte benamingen waren te moeilijk vur men). Een perfecte combi dus. Waar Peggy als unne vlieger uitwappert trekt Vivienne aan de touwtjes en stuurt haar bij waar nodig. Zo omschreef Vivienne het.

‘Hoe komde erop om dit te gaan doen?’ vroeg ik aan Peggy. Toen haar moeder overleed  en haar pruik niet meer gebruikt werd, dacht Peggy: ‘wat sonde van die mooie pruik, ik ga pruiken inzamelen, we gaan ze reinigen en modelleren en zo krijgen ze een nieuwe bestemming’.  Want een goeie pruik kost zeker een 800 euro, maar prijzen tot 2000 euro zijn niet vreemd. De zorgverzekering vergoed maar 400 euro, dan hedde dus een behoorlijk gat. Ze kende Vivienne en wist van haar capaciteiten en ze dacht: ‘die moet mee aan boord’, Vivienne zei gelijk ja. Zo werd VIPE geboren en voorzien ze heden ten dage heel wat mensen van een gratis pruik. Wat een prachtig initiatief.

Op het moment da wij er waren, hadden ze zo’n een 1000 pruiken op voorraad. De stichting draait echt op alleen maar vrijwilligers, een stuk of 20. Zonder de vrijwilligers zouden ze nergens zijn volgens de dames. Alleen maar LOF over hun vrijwilligers hoor ik van beide. Als ik Peggy vraag wat ze zou doen als ik haar 20 duizend euro  zou schenken, denkt ze er geen minuut over na en zei gelijk: ‘dat zou ik aan men vrijwilligers geven, zodat ook zij een keerke iets kunnen doen wat normaal niet kan’.

Toen Peggy bericht kreeg dat ze genomineerd was voor Brabander van het jaar accepteerde ze eerst de nominatie niet, omdat ze vond dat het hen tweekus toe kwam, ook Vivienne en niet alleen haar. Maar dat kon niet, omdat maar 1 persoon de titel kon winnen. Dan hoefde Peggy hem niet zei ze. Na overleg van de toekenningscommissie werd toch besloten om een uitzondering te maken en dit jaar twee mensen te nomineren( en terecht) Peggy en Vivienne. Eigenlijk vinden ze dat al hun vrijwilligers deze prijs ook toekomt. Het streven van deze 2 dames is bekend worden in heel Nederland. Zodat iedereen weet waar je een gratis pruik kan krijgen. Ze werken niet met inkomens grenzen, gewoon iedereen heeft het recht op een pruik, vinden de dames.

Na bijna 2 uur zitten kletsen worden we rondgeleid in de salon, die in Inloophuis de Circkel is gevestigd. Op de Facebook van Weekkrant de Loop vind je er een filmpje van, zodat ook jij een kijkje kan nemen. Ook heeft Peggy een boek uit gegeven: ‘Met je handen in het haar’. Inmiddels door mij gelezen, een prachtig boek. Het boek zie je bij mijn column. De opbrengst van dit boek komt ten goede aan de stichting en kan je bestellen via de website van VIPE. Aan dit soort mooie stichtingen kan ik wel een hele pagina spenderen. Helaas heb ik alleen het formaat van een column tot men beschikking. En is het dees geworden.

Peggy en Vivienne heel veul succes, mee jullie geweldige stichting.

2 Mooie Helmonders heb ik weer ontmoet.

Tot volgende week


Dit nieuwsbericht is 679 keer bekeken

X
X