Ons Marij Vertelt: Helmondse heldinnen

Gepubliceerd op: 14 maart 2019 9:00
Gewijzigd op: 13 maart 2019 17:07

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Wiste gullie da het vurige week vrijdag  Internationale Vrouwendag was? Ikke wel en in dat kader werd er in de Cacaofabriek door de Helmondse vrouwen van de gemeenteraad, en da zijn er best veul, een samenkomst georganiseerd met als thema onze heldinnen. Gewoon gezellig vrouwen onder elkaar, gin mannen, ja twee van de pers.

Toen ik binnen kwam, werd ik hartelijk welkom geheten en er waren verschillende dames die mijn column lezen inclusief onze burgemeester. Da vink echt toch wel kei leuk. Het was een soort talkshow en aan de tafel zitten echte Helmondse heldinnen zoals Peggy en Vivienne van stichting Vipe. Ook dansschoolhoudster Ank de Voogd, Zorgboogbestuurder Wil van de Laar, en onze stadskunstenares  Tahné Kleijn. En natuurlijk onze burgemeester Elly Blanksma, een leuk gezelschap. Natuurlijk komen de verschillen tussen mannen en vrouwen aan bod en gaat het over emancipatie, want vrouwen zijn in veel takken in het bedrijfsleven toch echt wel in de minderheid.

Wat ik erg leuk vond, was dat iedereen mog zeggen wie haar heldin was, vaak hoor je hun moeder. Wil van de Laar vindt alle vrouwen in de zorg heldinnen en da ben ik echt volkomen met haar eens. Peggy van de Vijfeijken vindt Pippie Langkous haar heldin en gelijk dacht ik ‘’oww dit past zo bij jou, Peggy’’. Ik snapte dat zij haar heldin was want Peggy is een zelfde soort meske als Pippie in de positieve zin van het woord. Ze durft alles en ze doet het gewoon. Voor onze burgemeester was Aletta Jacobs haar heldin. Zij was de eerste vrouw die toegang kreeg tot de Universiteit en arts werd en streed voor kiesrecht voor de vrouw, wat dit jaar 100 jaar bestaat.

Terwijl de dames vertellen over hun heldinnen, zit ik te bedenken wie men heldin eigenlijk is?  Nou, daar hoef ik niet lang over na te denken, dat kan maar 1 vrouw zijn: Men dochter Stacey, verstandelijk beperkt met autisme, nu 30 jaar oud. Ondanks haar beperking met een IQ van 58, staat ze kei goed in het leven en is ze een mooi mens van binnen wat ik het allerbelangrijkste vind. Ze is een vrolijke, lieve meid met een heel goed hart, ondanks haar autisme zelfs ondernemend. Ik heb voor haar gevochten, om haar op plekken te krijgen waar ze hoorde, want bij haar gaan ze vaak van haar uiterlijk uit wat haar vaak tegenwerkt.

Ze voldoet niet aan de verwachtingen die men van haar heeft door haar uiterlijk. Dat is dus altijd uitleggen en verdedigen. Een echt struikelblok. Menne lijfspreuk die ik haar in het leven heb meegegeven is ‘’Wat je geeft krijg je terug” echt in alles. Zeg je goedemorgen dan zeggen mensen goedemorgen terug, geef je een vriendelijk woord dan doen mensen vriendelijk tegen jou en dat doet ze dus ook. Elke morgen fietst ze met een big smile (veulste vruug) naar haar werk bij Senzer en dan zegt ze tegen me ‘’Fijne dag, mama’’. En ik zeg: ‘’goed uitkijken’’. Ze werkt 32 uur per week bij de Maxi Cosi, al bijna 12 jaar, is echt bijna nooit ziek of afwezig daar zit ze helemaal op haar plek. Ze weten wat ze kan en wat van haar verwacht kan worden. Een godsgeschenk, dit soort werkplekken voor dit soort mensen. En als ik haar werkbeoordeling lees, ben ik altijd kei kei trots. En herken haar ook daar in.

Jaja mijn heldin is absoluut ons Stacey. Ik heb een stik leuke avond gehad met de dames van de raad en onze Helmondse heldinnen.

Wie is jou heldin?

Tot volgende week

Houdoe


Dit nieuwsbericht is 432 keer bekeken

Verder in het nieuws

Hieronder een recent overzicht van alle belangrijke en relevante nieuwsberichten.

X
X