Ons Marij Vertelt: Helmond skon

Gepubliceerd op: 15 oktober 2020 9:00
Gewijzigd op: 15 oktober 2020 12:22

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Afgelopen zaterdag ben ik op pad geweest met een vrijwilligers groep van Helmond Skon. Martin van Stiphout, de initiatiefnemer, organiseert clean-up wandelingen. Met een clubje vrijwilligers trekt hij door verschillende wijken van Helmond om zwerfafval te verzamelen.

Doel is het verminderen van zwerfvuil in ons eigen Helmond. Daarnaast een stukje bewustwording van dit steeds groter wordende probleem. Zaterdag was de clean-up om het Bakelsbos. Vur men dus een thuis wedstrijd. Ook langs twee kanten het kanaal op die hoogte en bij de Braak hebben we geruimd. Met 15 vrijwilligers en mascotte Kenji (een hundje) gingen we lopen en het mooie is dat ik op zonne morgen dan ook weer wat mensen tegen kom die ik op meer vrijwilligers projecten tegen kom.

Zo was daar Cristel Otten, van Thuis bij Mientje, die met haar drukke baan ook vaak meeloopt met deze groep. Ook Lenneke van de Wiel liep mee, zij doet vrijwilligerswerk voor het KWF. Allemaal kei skone Helmonders, die ondanks hun drukke bestaan hier tijd voor vrijmaken. Geweldig vind ik dat. Wat mij ook opviel was dat er best wel wat jongeren meeliepen. Zo raakte ik aan de praat met Sharim, 25 jaar uit Helmond, die haar vrije zaterdagochtend opofferde voor dit mooie doel. Diezelfde middag moest ze nog gaan werken (bijbaantje) in de horeca en ze heeft ook nog een baan van 36 uur. Dan bende wel een topper in men ogen. Zo mooi dat jonge mensen zich inzetten voor mooie goede doelen.

Ik schrok echt van al da zwerfafval dat je tegen komt. Wij hebben 20 stuks volle vuilniszakken opgehaald. Wat ik ook wel wil zeggen, is dat we langs het kanaal op de plekken waar de vissers altijd zitten echt niks vinden. Alles was daar keurig netjes echt chapeau voor jullie.

Ook het Bakelsbos viel mee, dankzij de mountainbike groep die hier elke maandagmorgen werkt, maar langs de rijbaan en langs het kanaal is het echt niet normaal wat mensen uit hun auto gooien. Je komt er echt alles tegen, maar ook vind je overal behoorlijk veel afval van het restaurant met de grote M. Ik zou het wel een idee vinden, beste mensen van de M, om deze groep Helmond Skôn eens een keerke een lunch aan te bieden, want hun ruimen echt veel rotzooi op van jullie.

Ook wil ik de gene die over het fietspad of voetpad langs het kanaal bij het Bakelsbos een boterham eet en dan het stukje vershoudfolie weggooit (er lagen er wel 50), vragen om het in de jaszak te doen en thuis of op het werk weg te gooien. Wa ik allemaal tegen ben gekomen nou hedde even: luiers, blikken, flesjes, ballonnen, zakjes wiet, heel veul papier en zelfs een dood dier in een zak.

Bij en rondom de braak was het echt heel erg. Misschien een idee voor de verenigingen die daar zitten een keer in het kwartaal met de kinderen een rondje afval opruimen te doen dan blijft het ook netjes en het is voor de kinderen een goeie les om niet zomaar alles weg te gooien op straat, een win-win situatie dus.

Ook sociaal is het leuk om mee te lopen met Helmond skon, vur de singels onder ons: er lopen leuke jongens en meiden mee die ook singel zijn. Niet dat ik er nou gelijk een Tinder groep van wil maken, maar ik bedoel maar. Ik heb gezellig gebuurt, een heel eind gelopen ( zeven kilometer) en ook nog iets goeds gedaan.

We hadden gele hesjes aan. Ik docht echt wel dat er mensen waren die dochten, die hebben een taakstraf, maar da is dus echt niet. Komde deze mensen nou eens tegen, geef ze dan een duimpje, want dat hun vrijwillig dit doen is toch ook niet vanzelf sprekend.

7 november is de volgende wandeling, dan ben ik ook weer van de partij. Het is men goed bevallen en het geeft je zo een voldaan gevuul. Komde gij dan ook mee helpen? Da zou ik heel leuk vinden en zorgen we samen voor een skon Helmond.

Helmond skon heeft een Facebookpagina en een Instagramaccount (Helmond skon) waar ze hun wandelingen op aankondigen. Daar kun je ook aan geven dat je meedoet. Na afloop heb ik een heerlijk bordje soep en een lekker broodje gegeten en nog wat na gekletst. Het was een top zaterdag.

Zie ik jou 7 november? Dan verzamelen we in de Boerhaavelaan en gaan we rondom de fastfoodketen met de B aan het werk. Ook de Europaweg en de Jan van Brabant komen dan aan de beurt. Nog effe een groot compliment aan Martin, de initiatiefnemer, die dit allemaal organiseert en ook bekostigd, zelfs de broodjes en de soep.

Donaties voor dit prachtig initiatief zijn zeer welkom.

Fijn weekend iedereen

Stay safe


Dit nieuwsbericht is 705 keer bekeken

Verder in het nieuws

Hieronder een recent overzicht van alle belangrijke en relevante nieuwsberichten.

X
X