Ons Marij Vertelt: Heistraat en Stadsgalerij

Gepubliceerd op: 16 januari 2020 8:07
Gewijzigd op: 15 januari 2020 15:15

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Ik ga wel eens naar bijeenkomsten van politieke partijen en nee kleur bekennen doe ik niet.

Ik waai met alle winden mee om het zo maar eens te zeggen, maar als iemand iets organiseert wat ik interessant vind, ben ik erbij.

Zo kom ik ook aan de weet wat er in de verschillende wijken van Helmond speelt. Vurige week was ik in Wijkhuis de Fonkel beland, wil ik eerst al zeggen wat een prachtig buurthuis ik dit vind. Ik was er nog nooit gewist echt groots, kei skon. Inwoners uit de Heistraat en omgeving waren uitgenodigd in het buurt café van Helder Helmond om hun gal te spuien en dingen aan de kaak te stellen. Ik kom eigenlijk best graag in de Heistraat. Ik hou van multicultureel en er zitten leuke winkels tussen (niet allemaal).

De afgelopen jaren is het een geheel nieuwe wijk geworden die er kei mooi uitziet, vind ik.

Maar ik zie dus alleen dun buitenkant en niet wat zich daar bijna dagelijks afspeelt. Hier en daar had ik al negatieve geluiden gehoord en gelezen, maar dat wou ik wel eens van de inwoners zelf horen. Als het donker wordt, is het er gewoon niet veilig en gebeurt er daar van alles wat niet door de beugel kan. En zelfs ook overdag moet je er goed uitkijken, hoor ik deze avond.

De mensen waar ik in de buurt zit, vertellen wat hun is overkomen of wat ze dagelijks zien en meemaken, geschokt was ik, echt. Ook wordt er van alles beloofd door de gemeente maar tot nu toe komt er weinig van terecht. En de bewoners zijn het helemaal zat. De Heistraat moet weer de oude Heistraat worden. Dat is wat deze mensen willen. Gemeente Helmond: werk aan de winkel,. Gelukkig heeft onze burgemeester het in haar nieuwjaarstoespraak ook toegezegd.

De bezem moet er maar eens door in dat deel van Helmond zodat deze mensen weer met plezier in hun vertrouwde wijk kunnen wonen. Deze avond kwam ook de Stadsgalerij ter sprake. Die zit nu nog in de Heistraat, maar moet daar weg het pand is verkocht. In de Stadsgalerij staan maquettes van oude gebouwen in Helmond die iedereen wel kent,  gemaakt door Gerrit van Neerven, die afgelopen December is overleden.

Er hangen ook schilderijen van gebouwen in Helmond gemaakt door Loes Ruland.

Waar moeten ze heen? Ze zijn  niet museumwaardig vindt men, dan vraag ik me af wie beslist dat in godsnaam? Dit is historie van Helmond, dat moet toch met trots bewaard blijven. Daar snap ik nou weer hullemaal niks van. Met man en macht zijn ze bezig om dit ergens onder te kunnen brengen. Ze hebben geen budget om grote of zelfs kleine huren te betalen, maar we hebben zoveel leegstand, er zal toch wel ergens een plekske zijn waar dit tijdelijk ondergebracht kan worden? Heb jij nou een ruimte beschikbaar of weet je iets, heb je tips laat het dan even weten aan de Stadsgalerij, via info@stadsgalerijhelmond.

Ergens moet er toch een plekske zijn voor dit stukje historisch Helmond. Ik had echt te doen met de bewoners van de Heistraat en omgeving en met de Stadsgalerij, ik vond dat deze week mijn column aan hun geweid moest worden. Ik hoop dat er voor beide problemen op zeer korte termijn oplossingen komen. En dat iedereen daar zijn stinkende best voor gaat doen. Toch nog ff ook iets leuks, het is weer bijna weekend.  En dees weekend wordt bekend gemaakt wie onze prins Briek XLVII  der Keiebijters wordt. Dat is toch” oit de kunst”,  het thema van dit jaar.

Fijn weekend.

Tot volgende week,

Houdoe


Dit nieuwsbericht is 328 keer bekeken

X
X