Ons Marij vertelt: Gezocht: Helmondse volksverhalen

Gepubliceerd op: 11 maart 2021 9:30
Gewijzigd op: 11 maart 2021 9:26

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Naomi Jansen is op zuuk naar Helmondse verhalen voor haar boek ‘Brabantse volksverhalen’. En dan niet zomaar verhalen, maar mythes en sagen van vruuger. Doel ervan is cultuurbehoud, Naomi is lerares van beroep en 34 jaar jong. Ze gaat deze verhalen in een modern jasje steken, zodat ze weer vur iedereen toegankelijk worden om te lezen (jong en oud). Het is niet haar eerste boek, haar boek ‘Bredase volksverhalen’ werd heel goed ontvangen.
Via social media kwamen we mee elkaar in gesprek, ze is nu het boek ‘Brabantse volksverhalen’ aan het schrijven.

En dan komde natuurlijk ook in Helmond terecht, zo heeft ze een spannend verhaal over de Binderen en ons kasteel die ik beide niet kende (mar ik ben dan ook gin geboren Helmondse). Met veel interesse heb ik ze gelezen op de Facebookpagina ‘Brabantse volksverhalen’. Een aanrader om daar eens een kijkje te nemen.
Ook stonden onder deze verhalen veel reacties van Helmonders die het verhaal bevestigden, hun hadden als kind vruuger deze verhalen ook geheurd, dat vind ik dan echt zo spannend lezen. Ik mog het verkorte verhaal ‘De legende van Binderen’ met jullie delen, wat de miste Helmonders wel zullen kennen mar de import zoals ik dus niet.
Het speelt zich af in het jaar 1230.

De bewoonster van de burcht, Maria van Brabant, verdronk hier bijna. Tijdens een tocht zakte ze weg in het moeras en ze riep uit: ‘Ik bin d’r in, ik bin d’r in!’ Gelukkig werd ze gered en uit dankbaarheid stichtte ze een klooster. Het verhaal van het moeras valt helaas niet meer te bevestigen, maar wat wel zeker is: keizer Maria was in die tijd vrouwe van Helmond en zij stichtte het klooster Binderen rond 1245. Het was een rijk klooster, waar veel dames van adel hun intrede deden. Maar het klooster was wel doelwit van strooptochten. Helaas werd het klooster in 1650 opgeheven, maar bij de ingang van de kapel van Binderen is een laatste overblijfsel van de oude abdij te vinden: een versierde grafsteen.

Binnekort ga ik die steen natuurlijk is bezuuken. Naomi vond het een eer om ons Helmond te bezuuken met onze mooie verhalen en sagen. Samen hebben we een foto gemaakt bij ons prachtige kasteel vur bij deze column. Maar, ze is op zuuk naar meer. Heb jij als bewoner van Helmond aanvullingen of feedback of ken jij nog meer volksverhalen (sagen en legendes over Helmond)? Tip Naomi, misschien is het wel iets voor haar boek ‘Brabantse Volksverhalen’. Je mag dat doen via de Facebook ‘Brabantse volksverhalen’ of hun Instagram met dezelfde naam of via email naomi@woordmagie.nl.

Ik vind het keiskôn dat jonge mensen zich zo verdiepen in de geschiedenis van Brabant en op deze manier zorgen dat deze prachtige verhalen weer naar boven komen en bewaard blijven in een prachtig document.

Heel veel succes Naomi, met je boek. En geweldig dat ook Helmond hier een plekje in krijgt.
Fijn weekend iedereen,

Ons Marij vertelt

Dit nieuwsbericht is 424 keer bekeken

X
X