Ons Marij Vertelt: D’n Hellemonder

Gepubliceerd op: 10 december 2020 9:38
Gewijzigd op: 10 december 2020 10:05

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Hedde gullie hem al? Dun Hellemonder. Nee? Dan is nu het moment om hem in huis te halen. Wat een leuk cadeau vur onder de kerstboom of vur unne verjaardag of wat voor feestje dan ook. We weten nooit niet wat we moeten geven en dan is dit vur elke Helmonder het ultieme cadeau.

Hier staat ie al 36 jaar. Hij past zich ook aan elk interieur aan. Hij staat hier naast de kruikenzeiker die in elk huis sta waar unne Tilburger (ikke) woont. En da moet in Helmond ook gebeuren. Overal in elk Helmonds huiske heurt unne hellemonder te staan. Deze week heeft onze burgemeester Elly Blanksma er ook intje overhandigd gekregen, dus bij haar staat er ook vurtaan intje te pronken. Dit gebeurde in de pop-up store van Helmond Sport in de Elzas Passage.

In de pop-up store kunde deze beeldjes kopen en het mooie is er gaat ook een deel van naar de jeugdacademie van Helmond Sport. Je kan ze ook bestellen via email  info@heelhelmondsupport.nl. Dus met dit beeldje steunde ook nog eens de jeugd van Helmond Sport. Ik was deze week op bezuuk bij de ontwerper van dit kei skonne beeldje Raymond Nicholson.  Ik heb er 2 uur gezellig zitten buurten ook zijn vrouw José was aanwezig. Zij is de spil achter de hergeboorte van het beeldje d’n Hellemonder.

37 Jaar geleden werd Raymond gevraagd het beeldje te ontwerpen, maar hoe komde er nou op om het zo te maken zoals het nu er nog steeds uitziet? Daar was ik nou weer benieuwd naar. Hij wou vural de Helmonder vriendelijk maken, in die tijd was er al genoeg negativiteit rondom unne Helmonder. Zijn inspiratie gaat terug naar rond 1900 naar de Helmonders die in de Helmondse haven werkte. Dat waren toch de Echte Helmonders. Ze hadden een ribfluweel jaske en bokse aan en een pet op. Ze waren wel wat magerder als het beeldje maar hij wou het een beetje Bourgondisch maken.

Dus heeft d’n Hellemonder een bietje een buikske gekregen. Dat sta toch net iets gezelliger, vindt Raymond. En dan moest er nog iets typisch Helmonds toegevoegd worden zodat iedereen ziet dat is unne Helmonder. Dat was de kat op de schouder, ondanks dat wij kattenmeppers heten waren de Helmonders ook absoluut diervriendelijk dus kwam de kat  gewoon op de schouder. Raymond is een echte Helmonder. Trots op zijn Helmond en hij zou echt nooit ergens anders willen wonen. Hoe mooi dat hij samen met José, om Helmond Sport te steunen, dit beeldje weer nieuw leven inblaast.

Zoals iedereen weet hou ik van Helmonders van dit kaliber die zich inzetten om Helmond nog mooier te maken en Raymond is er zo inne en José natuurlijk ook. Ik maak nog een foto samen met Raymond en dun Hellemonder er natuurlijk ook op en dan is het tijd om weer naar huis te gaan. Dees weekend allemaal op pad om zon beeldje te bemachtigen en als ze uitverkocht zijn kunde er intje bestellen.

Iedereen een fijn weekend en zorg goed voor elkaar.

Stay safe


Dit nieuwsbericht is 832 keer bekeken

X
X