Ons Marij vertelt: Diftar een jaar verder

Ons Marij vertelt: Diftar een jaar verder
Gepubliceerd op: 13 januari 2022 9:29

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Een jaar geleden werd het ingevoerd in Helmond, het (veelbesproken) diftar-systeem. Simpel gezee: de vervuiler betaalt. Wie zijn afval goed scheidt, heeft minder restafval en is goeiekoper uit dan iemand die alles bij het restafval gooit. Er was heel veel tegenstand en nog steeds lees ik regelmatig dat mensen er tegen zijn.

Ikzelf was ook sceptisch in het begin, maar toch heb ik mezelf eens goed in laten lichten en wat meer gelezen hoe of wat. Toen dacht ik meteen, menne grote grijze container ruil ik om te beginnen is om vur unne kleine grijze bak, want mijn grote grijze bak kreeg ik al nooit meer vol. Nou waren wij al mensen die scheidden, alleen menne gruunbak gebruikte ik alleen vur tuinafval en erpelschillen. Wou ik menne grijze bak zo weinig meugelijk buiten zetten, moest ik ook de restjes en al het etenswaar in de groenbak moeten doen, dus ben ik gaan werken met die groene zakjes met certificaat die in de groenbak meugen. Gewoon van unne goeiekope winkel.

Zo komt er in onze grijze afvalbak heel weinig of eigenlijk geen vuil wat bederft en al helemaal geen vuil wat problemen oplevert zoals maden. De groenbak wordt tenslotte elke 2 weken geleegd en die zet ik zelfs met een bodem erin altijd buiten, dat is gratis. Ik mog 6 grijze containers buiten zetten die in mijn vaste tarief vielen en ik heb er 7 buiten gehad afgelopen jaar. Gaandeweg vond ik het wel een sport om zo weinig mogelijk in de grijze containers te gooien. Dus ik moet voor afgelopen jaar als het goed is 5 euro bij betalen omdat ik de grijze bak 1 keer extra heb buiten gezet, dat hebben we goed gedaan vind ik.

In 2020 betaalde ik 213 euro. Het afgelopen jaar had ik een kleine grijze container en betaalde 197,46 euro, maar ik heb 1 keer extra mijn container buiten gehad waar ik 5 euro extra voor betaal dus in totaal 202,46 euro. Ik ben dus met het diftar echt goedkoper uit afgelopen jaar. Wat iedereen dus roept dat het diftar duurder is, klopt voor ons niet maar we hebben wel echt ons best gedaan met het scheiden van al ons huisvuil.

Wel zie ik helaas meer zwerfaval, mensen die hun vuil in het bos dumpen of bij prullenbakken, dat is dan weer jammer. Mocht je het nou moeilijk vinden wat wel en niet mag, onze gemeente heeft 2 avalcoaches die je wegwijs kunnen maken hoe ook jij goed kunt scheiden. Je hebt vast wel eens getwijfeld over wat je in welke afvalbak moet gooien. Wiste bijvoorbeeld dat vette pizzadozen bij het restafval horen in plaats van bij het oud papier? Omdat er vet aan zit, da hoorde ik van de afval coaches en wist ik zelf niet.

De afvalcoaches zijn bereikbaar via het telefoonnummer van de gemeente, 140492, en dan vraag je naar de afvalcoach. De foto bij de column is van de zomer gemaakt toen de dames bij ons op bezoek kwamen.

Nog een Tip. Maandag 17 januari tot en met vrijdag 21 januari kunnen Helmonders op één locatie in de buurt zowel afval voor het GRIP als klein chemisch afval inleveren. Het Grondstoffen Inleverpunt (GRIP) en de kca-bus rijden tegelijk door Helmond. De wagens staan elke dag op verschillende plekken in de stad en het is gratis. Je mag een boodschappentas vol inleveren met bijvoorbeeld textiel, frietuurvet, metalen, lampen en kleine elektrische apparaten. U vindt het schema waar ze staan in DeAfvalApp en op www.helmond.nl ook te vinden.

Nou genoeg tips om ook aan de slag te gaan met afval scheiden, tenslotte willen we de wereld ook voor onze volgende generatie intact houden. Een beter milieu begint bij jezelf. 

Fijn weekend tot volgende week. 

Ons Marij vertelt: Diftar een jaar verder

Dit nieuwsbericht is 464 keer bekeken

X
X