Ons Marij Vertelt: Dierenasiel

Gepubliceerd op: 9 januari 2020 9:40
Gewijzigd op: 9 januari 2020 10:46

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Dit stond alwel enige tijd op men lijstje: op bezuuk bij dieren ambulance Helmond. Samen met Mandy van de redactie (mijn allessie bij de Loop) ben ik er geweest. En ja, we hebben wel een traantje gelaten, want op dat gebied zijn we twee softies.

Gelukkig zitten er in Helmond voortaan weinig honden, anders waren we alle twee met een hundje naar huis gegaan.

Melanie, de centralist van die dag, geeft ons een rondleiding en vertelt ons dat ze zelf ook thuis kleinere hondjes opvangt die zich erg eenzaam voelen in het asiel. Hoe lief is dat?

We zien een kei lief klein hundje wat ze die dag mee naar huis gaat nemen. Die dan ook verloren in zijn grote kooi in zijn mandje ligt. Melanie verteld met zoveel passie alle ins en outs en één ding weet ik zeker: ze heeft een heel groot hart voor dieren. Ook vangt ze vogels thuis op. Het asiel gaat in de toekomst trouwens vaker werken met een soort van opvang gezinnen waar de dieren onder gebracht worden tot ze een gouden mandje hebben gevonden.

Als ik vraag hoeveel dieren er ongeveer terug gaan naar hun eigen baasje die hier binnen komen is dat toch wel een 80 procent van alle honden, maar van de katten is dat maar 30 procent. Daar schrik ik dan weer van. En die zitten er dan ook genoeg.

Wisten jullie dat er maar liefst 120 vrijwilligers werken in het asiel samen met de dierenambulance en dat ze op dit moment echt een tekort aan vrijwilligers hebben. Dus: heb je iets mee dieren, neem contact op met het dierenasiel. Het gebied waar ze in werken is per 1 januari flink uitgebreid en ze zijn opzoek naar veel vrijwilligers. Het kan in jou tijd en het aantal uren wat jij wil.

Als we rond lopen zit er bij de poezen een vrijwilliger lekker te kroelen met een poes op schoot, zo lief. Laat me ook duidelijk zeggen dat er hier in het asiel nooit een dier euthanasie krijgt, omdat ze niet geplaatst kan worden. Dat gebeurt alleen bij ziekte. Verders blijven ze hier tot ze hun gouden mandje hebben of gaan naar een stichting voor niet plaatsbare dieren.

We staan stil bij een hok waar twee honden zitten die bij elkaar horen: Max en Chicco. Mijn hersenen draaien overuren en tranen rollen over men wangen. Ooit waren deze hondjes samen lekker warm in een thuissituatie denk ik, maar nu wachten ze samen op een nieuw gouden mandje. Ze geven me pootjes en likken mijn handen. Ze zijn zo blij en zo lief. Og gérm. Ze horen bij elkaar en er wordt geprobeerd voor samen een plek te vinden, maar anders moeten ze toch echt uit elkaar.

Heb jij ruimte voor deze twee kei lieve hundjes, neem contact op met het dierenasiel.

Het is een Beagle van vier jaar oud en een Ridgeback van één jaar oud. Veroordeel niet te vlug over de mensen waar de dieren vandaan komen, want vaak zijn dit crisis gevallen, krijgen we hier te horen. Het verhaal erachter weten we vaak niet, maar ook die zijn schrijnend.

We krijgen te horen wat het allerbelangrijkste is dat je moet doen als je een hond of kat hebt:

Chippen. Honden zijn altijd gechipt, maar heel veel mensen vergeten hun hond te registreren en dan kunnen ze de eigenaar dus nooit via de chip terug vinden. Dat komt echt heel vaak voor. Hier zouden ze graag zien dat dit verplicht wordt. Controleer jij even of jou huisdier wel geregistreerd is?

‘Als ik nou 20.000 euro zou schenken, wat zouden jullie dan graag willen’, vraag ik en ik kreeg gelijk antwoord: ‘Een uitlaatveld bij het complex of eentje op korte afstand.’ Dat missen ze echt. Gemeente Helmond? Ik denk dat dit toch wel realiseerbaar moet zijn of niet?

Zien jullie mijn foto van deze week? Mag ik jullie voorstellen aan Fernando. 4,5 jaar oud. Een Europese korthaar kater die erg van knuffelen houdt en graag op je schoot zit. Hij zoekt een plekje waar geen kleine kinderen zijn. Heeft lange tijd een oogprobleem gehad wat helemaal genezen is, maar nog wel wat onderhoud vergt,  maar nu is hij klaar voor zijn gouden mandje

Ow jah, hij kan ook met andere katten omgaan.

Ik bedank alle vrijwilligers van Dierenambulance Helmond e.o. voor de goede zorgen voor onze huisdieren en andere dieren. Wij vonden het geweldig dat we een kijkje mochten nemen achter de schermen en hopen dat Chicco met Max en Fernando snel een gouden mandje vinden. En alle andere dieren natuurlijk ook.

Deze week staat er ook een filmpje op de Facebook van Weekkrant De Loop van ons bezoekje aan het asiel. Zeker even kijken

Iedereen een fijn weekend

Tot volgende week

Houdoe


Dit nieuwsbericht is 789 keer bekeken

X
X