Ons Marij vertelt: Diamanten rij-instructeur Toon van de Mortel

Ons Marij vertelt: Diamanten rij-instructeur Toon van de Mortel
Gepubliceerd op: 17 februari 2022 10:11

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Als iemand al 60 jaar hetzelfde werk doet, wil ik daar alles van weten. Ik heb men stoute skoenen aangetrokken en een afspraak gemaakt mee Toon van de Mortel en zijn vrouw Friedie op het Hout. Onder het genot van een kopke thee en Helmondse gastvrijheid hebben we samen gebuurt. Toon is 81 jaar en ja die werkt nog steeds 20 uur per week als rij-instructeur bij rijschool Van Oijen waar hij al 54 jaar werkt. Daarvoor was ie 6 jaar werkzaam in Nuenen bij rijschool Oerlemans, opgeteld 60 jaar.

De miste meensen kunnen niet wachten tot ze mee pensioen gaan, maar Toon niet, die heeft er nog 16 jaar aangeplakt en als zijn gezondheid het toelaat komen daar nog een paar jaarkus bij. Tegenover me aan de tafel zitten Toon en zijn vrouw Friedie. Ik kan eigenlijk niet geleuven dat ik bij 80-plussers op bezoek ben, zo boitegewoon goed zien ze eruit. Boitegewoon, een woord dat regelmatig wordt genoemd deze morgen.

Ze zijn bijna 58 jaar getrouwd en de liefde voor elkaar spat er gewoon nog af. In ons gesprek vullen ze elkaar aan waar nodig en zitten ze helemaal op 1 lijn. Friedie is ook blij dat Toon nog werkt, zo hebben we ieder ons ding.

Ons Marij vertelt: Diamanten rij-instructeur Toon van de Mortel

Wat is Toon zijn sterke kant vraag ik aan Friedie. Daar hoeft ze niet lang over na te denken: engelengeduld heeft hij en Toon is unne mens die ginne trubbel maakt en heel tevreden is. Friedie zou ginne andere meens willen, Toon hed ook nooit ginne baaldag en is altijd positief.
Kunde gij men vertellen Toon: Wie rijden beter, mannen of vrouwen? Mannen zijn hendiger in bijzondere verrichtingen zegt Toon en dames hebben er vaak meer tijd vur nodig. Als ik eerlijk ben kan ik da beamen, want inparkeren en achteruit dun hoek om is niet men ding, terwijl ik al 43 jaar men rijbewijs heb. Ik zal da nooit leren. Mannen nemen ook meer risico als ze het eenmaal kennen en vrouwen blijven wa voorzichtiger, volgens Toon.

Lesgeven nu of 25 jaar geleden: het is nu veel moeilijker, het is ook veel drukker op de weg. Wat ook voorkomt is dat Toon lesgeeft in een zelfde familie en dan inmiddels de derde generatie in zijn auto heeft zitten dan zegt die jongen mijn opa heeft ook nog bij u gelest, dat is toch ook heel bijzonder.
Waar Toon ook in gespecialiseerd is, is lesgeven aan mensen met een beperking, daar is hij speciaal voor opgeleid. Als moeder van een kind met een beperking weet ik dat de skills die Toon bezit heel belangrijk zijn. Rust, kalmte en geduld, het is een heel andere manier van lesgeven die Toon feilloos beheerst. Ook zorgt hij dat zijn leerlingen plezier hebben in het lessen en geeft natuurlijk op zijn tijd een complimentje, maar ook een grapje hoort erbij. Dat Toon het keigoed doet, blijkt wel want 80% van zijn leerlingen slaagt dun irste keer.

Doet Toon alleen maar lesgeven of heeft hij ook nog hobby’s? Nou die hed tie genoeg, Toon is al bijna 50 jaar lid bij de Houtse Kluppels waar hij prins is geweest in 1993 en inmiddels is hij erelid, vertelt hij trots. Toon en Friedie gaan graag samen op vakantie, fietsen en wandelen regelmatig. Toon filmt graag en maakt mooie foto’s. Een bezige bij, dieje Toon met zijn 81 jaar.

Ik zou wel 3 uur met deze lieve mensen kunnen babbelen en als ik aankondig dat ik er toch echt weer vandoor ga, wordt mijn jas gepakt en zoals een echte heer beaamt staat Toon klaar met mijn jas zodat ik er zo in kan schieten. Dat maakte toch ook bijna niet meer mee.

Wenne skônne lieve Helmonder bende gij Toon, intje om trots op te zijn en een voorbeeld vur velen. Ik snap da jullie Friedie jou niet kwijt wil. Ik wens jou en je lieve vrouwke nog heel veel gelukkige gezonde jaren samen en dat er nog een paar mooie jaren als rij-instructeur aan toegevoegd mogen worden. Bedankt dat ik langs mog komen en Marcel van de Mortel bedankt voor het maken van de mooie foto van men samen mee jullie pap.

Fijn weekend tot volgende week.

Ons Marij vertelt: Diamanten rij-instructeur Toon van de Mortel

Dit nieuwsbericht is 782 keer bekeken

X
X