Ons Marij vertelt: Afvalcoaches Helmond

Ons Marij vertelt: Afvalcoaches Helmond
Gepubliceerd op: 26 augustus 2021 9:12
Gewijzigd op: 26 augustus 2021 9:13

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Wa denkte gullie? Marij is in de vakantie zoveul aangekomen, die gaat afvallen? Nee hoor, ge hed het hullemaal mis. We hebben iets nieuws in Helmond (vanaf mei).

Yvette en Monique, onze afvalcoaches. Wie zijn deze dames en wat doen ze? Monique komt uit de Groen4Life, Yvette is opruimcoach. Samen hebben ze dus een dosis knowhow op het gebied van afval en recycling. Vanuit Blink werken ze vur de gemeente als afvalcoach.

Zit de restafvalcontainer (grijze bak) van jullie nog steeds te snel vol en wilde oe afval beter scheiden, maar vinde dat moeilijk? Dan kunde hulp vragen aan deze afvalcoaches. Ze leggen uit hoe afval nog beter gescheiden kan worden en welk afval in welke afvalbak hoort of waar het moet blijven. Vur men reden om deze dames eens te bellen vur advies.

Het gesprek was bij men thuis, konden ze gelijk men containers even in kijken of ze ook tips vur ons hadden. Ik deed het redelijk goed. Er lagen wel wat items in de verkeerde bak, maar ge kunt niet alles weten. Op een positieve manier willen ze bewoners van Helmond de weg wijzen om zoveel mogelijk geld te besparen om de grijze bak zo leeg mogelijk te krijgen. Want met het nieuwe diftar-systeem ben je beperkt in het aanbieden van de restafvalcontainer, of je betaalt er extra voor. Onze grijze container heeft nu 3 keer buiten gestaan vanaf januari en nee ik dump nergens niks, maar ik scheid zo goed mogelijk en zo komt er in menne grijze container niks wat bederfelijk is, dus kan hij met gemak 8/10 weken blijven staan. Menne groenbak en plastic gaat wel elke 2 weken buiten. Ik vind het ook wel een sport om menne grijze bak zo leeg meugelijk te houden.

Om de Helmonders beter de weg te wijzen, hebben de afvalcoaches ook een sorteerwijzer gemaakt samen met de gemeente en ik mog de eerste in ontvangst nemen die nu in de binnenkant van mijn gootsteenkastje hangt. Wil je deze sorteerwijzer, dan gaan ze graag met je in gesprek en brengen de sorteerwijzer gelijk mee. Ze zijn absoluut geen handhaving, ze willen je ECHT helpen. Ze zijn bereikbaar via het telefoonnummer van de gemeente, 140492, en dan vraag je naar de afvalcoach. Houd ook de gemeentelijke pagina in de gaten in Weekkrant De Loop, want daar staat elke week een tip of hendigheidje in van onze afvalcoaches.

Tot slot maken we samen een foto bij mijn eigen kleine milieustraat. Ik vond het een leerzame ochtend, bedankt dames en heel veel succes.

Afgelopen zaterdag ben ik ook weer met Helmond Skon op pad gewist, om de rotzooi die andere mensen op de grond gooien op te ruimen. We hebben langs het kanaal gelopen en rondom De Braak. Ow my God, wenne rotzooi. We hadden 13 vuilniszakken, da is toch niet normaal, is het nou zo moeilijk om je troep in unne prullenbak te gooien of as die er nie is mee naar huis nemen en daar weggooien? Blijkbaar vur sommige mensen wel. Zo jammer, want het is zon kleine moeite.

Een fijn weekend.
Tot volgende week.

Ons Marij vertelt: Afvalcoaches Helmond

Dit nieuwsbericht is 591 keer bekeken

X
X