Ons Marij vertelt: 30 jaar Blindensoos

Ons Marij vertelt: 30 jaar Blindensoos
Gepubliceerd op: 17 maart 2022 9:19

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Helmond-Noord, Voorpagina

Ik mocht deze feestelijke middag aanwezig zijn van deze geweldige groep mensen. Wat is dat eigenlijk? Ik kende het in ieder geval niet en had er nog nooit van geheurd. Bij de Blindensoos komen elke maandagmiddag zo’n 12 blinden of slechtzienden bij elkaar in De Schabbert in de Nachtegaallaan Helmond-Noord, waar ze diverse activiteiten doen. Niks moet hier en bijna alles mag.

Er worden kranten voorgelezen, ze doen spellekes en er wordt gezellig gebuurt en bij goei weer wordt er ook wel eens gewandeld in natuurgebied de Bundertjes of winkelcentrum De Bus. Deze activiteiten kunnen natuurlijk alleen plaatsvinden mee de inzet van vrijwilligers. 8 skônne, lieve Helmonders hebben die taak op zich genomen. We hebben samen een mooie foto gemaakt die bij dees column staat.
Ik kwam in een warm bad terecht die middag. Er is veul humor en gezelligheid, een echt familiegevuul kreeg ik ervan. Ik viel ook met mijn neus in de boter; omdat het feest was kreeg iedereen een heerlijke lunch, waar ik mee aanschoof. Ook was er unne zanger die heerlijke meezingers zong, waar iedereen mee mee kon zingen, maar natuurlijk heb ik ook gezellig gebuurt. Toen ik binnenkwam, kreeg ik gelijk te heuren: gij komt van Tilburg. En laat nou net ook iemand erbij zijn die 5 jaar geleden vanuit Tilburg naar Helmond is geëmigreerd, net als ik 20 jaar geleden. Ikke natuurlijk gelijk naar Jan Nuijten, zoals deze meneer heette en we hebben samen effe bijgebuurt over waar we opgegroeid zijn en da allemaal op zijn Tilburgs. 

Ook raak ik aan de praat met Peter van Rijt. Hij is blind en komt al 22 jaar naar de Blindensoos, dat zegt eigenlijk al genoeg over hoe leuk het hier is. Hij heeft zich nog nooit verveeld hier. Hij buurt graag, praat over voetbal, ook rikt hij met eigen kaarten die hij zelf gebrailleerd heeft en geniet hier van het sociale leven. Ook was er iemand van de LevGroep die een bloempje aan de vrijwilligers kwam overhandigen. Deze activiteit zit onder de hoed van de LevGroep.

3 vrijwilligers werden extra in de bloemen gezet, omdat ze vanaf het begin erbij zijn en al 30 jaar vrijwilliger bij deze soos zijn, dat is hullemaal bijzonder. Toos, Riekie en Door vinden het maar heel normaal dat ze dit al 30 jaar doen. Geven en zorgen is waar ze blij van worden. Dat telt voor alle vrijwilligers hier. Iedereen loopt met een big smile rond, vriendelijk, gezellig.
Als ik aan de praat raak met Toos is er een herkenning, want Toos is ook vrijwilliger bij de Pannehoeve waar ik met ons hundje Kate kwam. Toos doet al 50 jaar vrijwilligerswerk en is zelf 84 jaar. Ze danst nog gezellig rond en als ze zou zeggen ik ben 70, geleuf ik het ook. Als je jong wil blijven, moete trouwens vrijwilligerswerk gaan doen want al die vrijwilligers die ik tegenkom zijn jong van buiten en binnen. Een wens van deze vrijwilligers is om wat meer gasten erbij te krijgen. Ben je zelf blind of slechtziend, heb je een familielid of kennis met deze handicap, jong of oud, dan zou ik zeker eens hier een kijkje gaan nemen op de maandagmiddag in de Schabbert.

Soms is het moeilijk om dit soort drempels te nemen, maar eenmaal over deze drempel wilde hier nooit meer weg da weet ik zeker. Dit hadde veul eerder moeten doen denkte dan.
Je voelt je hier thuis, op je gemak, welkom en gewaardeerd ik ben ook de hille middag gebleven.
Bedankt iedereen van de Blindensoos dat ik bij jullie een kijkje heb mogen nemen en vur het keilekkere eten, wat met heel veel liefde was bereid. Ik hoop echt dat er wat meer mensen die deze handicap hebben de weg naar jullie vinden, vooral vur henzelf. Tot een maandag, dan kom ik als afsluiter mijn column aan jullie zelf vurlezen. Godsgruwlijk trots ben ik op alle vrijwilligers in ons Helmond.

Fijn weekend.

Ons Marij vertelt: 30 jaar Blindensoos

Dit nieuwsbericht is 498 keer bekeken

X
X