Ondernemerscafé Helmond: dodelijke ongevallen op de werkvloer

Gepubliceerd op: 5 december 2018 14:48

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Voorpagina,

Helmond: Ondernemers en nabestaanden van een dodelijke ongeval op de werkvloer praatten op donderdag 29 november 2018 over wat zo’n verschrikkelijk bedrijfsongeval betekent voor henzelf en het bedrijf. Het was de laatste editie van het Ondernemerscafé Helmond van dit jaar met een wel erg indrukwekkend thema. Ruim een uur was het publiek in de ban van het verhaal van de sprekers.
Wat heeft het ongeval je gekost? Het antwoord is duidelijk: een mensenleven. Op de tomatenkwekerij van Hans Vereijken in Beek en Donk kwam op 25 november 2015 een werknemer om het leven. Vereijken vertelde openhartig over het ongeluk zelf, de uren direct na het ongeluk en de emotionele gevolgen die het ongeluk nog steeds heeft. De vraag over de oorzaak van het ongeluk, maar ook de zogenaamde schuldvraag blijft lang hangen.

Xycarb

Ook Peter Spit, directeur van Schunk Xycarb in Helmond, werd geconfronteerd met een dodelijk ongeval in zijn bedrijf. Op 13 augustus 2014 vonden twee werknemers de dood toen ze tijdens werkzaamheden in een reactor giftig gas inademden. Karien van der Loo en Patrick van de Sande, vrouw en zwager van de overledene, schreven er een boek over en deelden hun verhaal met de aanwezige ondernemers. De twee zetten zich na het ongeluk vooral in om de veiligheid binnen bedrijven te verbeteren. Schunk Xycarb ging hier volledig in mee. Ieder jaar wordt de productie tijdens een zogenoemde Veiligheidsdag, volledig stilgelegd om een dag lang alleen maar met dit belangrijke thema bezig te zijn. Er wordt dan gesproken over een veiligheidscultuur en hoe deze gerealiseerd en verbeterd kan worden.

Elke agenda

Sinds het ongeluk staat bij Xycarb veiligheid als eerste punt op elke agenda: zijn er dingen omtrent veiligheid waar we aandacht aan moeten besteden? De wijze les van het Ondernemerscafé was na afloop wel duidelijk: twijfel niet als het gaat om investeringen in veiligheid, het is de beste investering die je kunt doen. De volgende editie van het Ondernemerscafé wordt in februari gehouden in de Businessclub van Helmond Sport.

Ondernemerscafé Helmond, v.l.n.r.: Arnold Otten, Patrick van de Sande, Karien van der Loo, Peter Spit, Hans Vereijken en Bas Schepers.

Dit nieuwsbericht is 343 keer bekeken

X
X