Ondanks weersomstandigheden
Verkeersexamens
uiteindelijk toch
geslaagd

Gepubliceerd op: 17 juni 2022 14:35

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

“Het waren verkeersexamens met hindernissen vanwege met name het weer”, aldus voorzitter Frans Stienen van VVN-Helmond, “maar dankzij de inzet en de creativiteit van onze vrijwilligers is het uiteindelijk toch allemaal op zijn pootjes terechtgekomen. Mijn waardering voor alle betrokkenen is daarom nog groter dan normaal.” Door het noodweer op de donderdagmiddag zijn de examens op dat moment afgebroken en is het programma voor de vrijdag vanwege de slecht weersvooruitzichten afgelast. Op donderdag 9 juni is daarom een inhaalochtend georganiseerd.

In totaal hebben ruim 1100 kinderen aan het examen deelgenomen. Ongeveer 97% is geslaagd. Dat is een geweldig resultaat. Er zijn dit jaar liefst 22 verkeersbonzen. Dat zijn kinderen, die met lof geslaagd zijn voor zowel het theoretisch als het praktisch examen. De bonzen uit de eerste examenweek zijn op 8 juni in het kasteel door burgemeester Blanksma voor hun bijzondere prestatie gehuldigd (zie foto). De overige bonzen (zij hebben deze titel verdiend tijdens de inhaalochtend) worden op 29 juni alsnog gehuldigd door de burgemeester. Verkeersschool van het jaar is dit keer De Wilhelminaschool. Deze school heeft volgens VVN-Helmond haar leerlingen het best op het examen voorbereid.

Oefenen is en blijft belangrijk
Met de uitslag is Frans Stienen meer dan tevreden. “Het is tenslotte een bijzonder pittige route, die we deze kinderen voorschotelen. Ook als volwassene moet ik enorm opletten als ik door dit deel van de stad fiets. Maar de leerlingen hebben aangetoond dat ze met een goede voorbereiding echt wel raad weten met allerlei situaties, die door het drukke verkeer op hen afkomen”. Tegelijkertijd heeft de voorzitter ook enige zorgen: “Nog te veel kinderen komen aan de start van het examen zonder te oefenen. Je houdt soms je hart vast. En dan te bedenken dat ze over pakweg een jaar of soms al eerder de stad door moeten naar het voortgezet onderwijs.”

Verkeersbonzen en verkeersschool
“Slagen voor dit moeilijke verkeersexamen is al een mooie prestatie, “zegt Frans. “En – wat nog veel belangrijker is – het toont aan dat deze kinderen verkeerswijs zijn.” Maar er zijn altijd kinderen, die nog net iets beter presteren. Dat wil zeggen dat zij met lof slagen voor theorie en praktijk. Het is in Helmond al meer dan 20 jaar traditie dat deze verkeersbonzen (zoals VVN-Helmond ze noemt) in het kasteel een extra feestelijk diploma en een medaille uit handen van de burgemeester en de VVN-voorzitter krijgen. Gelukkig zijn er steeds meer leerkrachten die het oefenen van de kinderen stimuleren. En die tijd en aandacht besteden aan verkeereducatie. Bepaald geen overbodige luxe in onze drukke tijd. Daarom was het volgens Frans Stienen ook best moeilijk om de Verkeersschool van het jaar aan te wijzen. Na rijp beraad is besloten dat de Wilhelminaschool deze eer te beurt valt met de aantekening dat meerdere scholen dicht tegen deze titel aanzaten.

Op de foto de burgemeester, bestuursleden van VVN-Helmond, de verkeersbonzen, die op 8 juni zijn gehuldigd en een vertegenwoordiging van De Wilhelminaschool. (foto: Vincent Knoops).


Dit nieuwsbericht is 35 keer bekeken

X
X