Omzien naar Elkaar ondersteunt

Gepubliceerd op: 13 juni 2020 15:24
Gewijzigd op: 11 juni 2020 16:18

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: De aankondiging in de weekbladen dat mantelzorgers zich aan konden melden was niet groot, maar de response was overweldigend . De werkgroep Omzien naar Elkaar, verbonden aan KBO Stiphout-Warande.

riep op om namen door te geven van mantelzorgers. Zij kregen een 250-tal namen van mensen uit Helmond die gratis, maar zeker niet voor niets, anderen helpen die zorg nodig hebben. Juist in deze coronatijd is dat een ingewikkelde opgave, die veel beperkingen kent. Een compliment is voor hen op zijn plaats. Alle 250 mantelzorgers worden in juni verrast met een smakelijk presentje.


Een mantelzorger zorgt voor iemand die dat zelf niet meer kan. Mantelzorgers zijn mensen die regelmatig vrijwillig hulp bieden aan een bekende, dat kan bestaan uit boodschappen halen, de tuin of de was doen, maar ook hulp bieden bij de verzorging van bijvoorbeeld een langdurig zieke. Veel van hen weten niet eens dat zij mantelzorger zijn, omdat ze de betekenis ervan niet direct kennen. Eén ding is zeker, zonder mantelzorgers kunnen we niet. Het doel van Omzien naar Elkaar is letterlijk omzien naar mensen die hulp nodig hebben. “Allereerst willen we de mensen met het presentje bedanken voor hun inzet.”

De werkgroep Omzien naar Elkaar heeft een tiental vrijwilligers die de 250 lekkernijen bezorgen bij de mantelzorgers. “Ten tweede komen wij zo in contact met mantelzorgers en vragen of we hen kunnen ondersteunen. Dit hoeft niet, maar het merendeel van de mensen wil er graag over praten. Wij gaan discreet om met de gegevens die wij ontvangen. Mantelzorgers lopen vaak tegen zaken aan. Zij helpen iemand die het nodig heeft, maar regelmatig is er van alles aan de hand en kunnen wij het die mantelzorger makkelijker maken.” De werkgroep kreeg aanmeldingen en ging in gesprek. Zij geven antwoord op talloze vragen. “Van iemand die niet weet hoe die een tillift moet regelen, tot een verzoek om gordijnen eraf te halen of iemand die tal van vragen heeft nu de partner plots ernstig ziek is. Zo’n mantelzorger kan dat niet allemaal alleen regelen,” dit zijn de woorden van voorzitter Verleg.  “We komen onmogelijke situaties tegen. Pas nog een zieke moeder die drie kleine kinderen heeft en opgenomen moest worden. Weer iemand anders hikt er al tegenaan om de gemeente te bellen voor een WMO -vraag. Dat doen wij dan voor de cliënt en houden dan de voortgang in de gaten, zodat de cliënt de benodigdheden krijgt die noodzakelijk zijn. ”
De leden van de werkgroep zijn zich ervan bewust dat er reguliere partijen zijn die mantelzorgers ondersteunen. Toch is hun initiatief Omzien naar Elkaar niet overbodig. “Honderden mensen weten ons te vinden. Wat wij zelf kunnen doen, zullen we doen.” Ook fungeert deze werkgroep als intermediair naar organisaties. “We verwijzen bijvoorbeeld niet door, maar bellen zelf met een instantie zodat er een warm contact is. Men moet ons niet zien als een concurrent, maar als een aanvulling. Wij kunnen ook niet elk probleem oplossen, maar wel ondersteunen en ook anderen stimuleren om actie te ondernemen. Iedereen die geholpen is, is meegenomen.”

De voorzitter is ook op leeftijd en gelukkig nog gezond. Daarom begrijpt hij het als geen ander dat veel mensen grote problemen hebben, maar komen soms niet meer uit de problematiek die in het digitale tijdperk wordt gevraagd. De zorg moet voor de deze mensen laagdrempelig en ongecompliceerd blijven. Daarom zijn de mantelzorgers een schakel in dit proces.  We proberen met deze actie deze mensen even in het zonnetje te zetten.
Deze actie is overigens niet het mantelzorgcompliment dat jaarlijks in september plaatsvindt. Nee, het is een extra compliment in deze coronatijd!

De werkgroep werkt samen met maatschappelijke organisaties en wordt financieel ondersteund door lokale fondsen zoals het SubsidiefondsKruisvereniging Helmond en Steunstichting Welzijnszorg, de gemeente Helmond, het Oranjefonds, stichting RCOAK en het lokale bedrijfsleven zoals de ABLgroep.


Dit nieuwsbericht is 716 keer bekeken

X
X