Omzien naar Elkaar denkt nu aan gehandicapte inwoners

Gepubliceerd op: 24 juli 2020 12:19

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: Petra Coolen van Savant mocht dinsdag aan 6 wijkverpleegkundigen maar liefst 175 presentjes uitreiken. Hoewel zij veel waardering heeft voor deze verpleegkundigen, waren deze pakketjes niet voor hen, maar voor hun cliënten. Ditmaal heeft de werkgroep Omzien naar Elkaar samen met een lokale biologische supermarkt een tasje gemaakt met daarin een grote tablet chocolade, een pak koek en een tijdschrift. Een tasje aandacht. Aan Savant en de Zonnebloem de eer deze te vergeven.


Deze werkgroep heeft de afgelopen weken aan honderden mensen in Helmond aandacht gegeven. “Dat kunnen we doen omdat diverse fondsen ons steunden in het idee om de oudere bewoners wat extra aandacht te schenken,” zegt voorzitter Emmanuel Verleg. Deze week zijn via De Zonnebloem Helmond en zorginstelling Savant zo’n 250 pakketjes weggegeven aan Helmonders met een lichamelijke beperking. Petra Coolen is relatiemanager huishoudelijke ondersteuning bij Savant en vindt het bijgaande kaartje met daarop ‘Er wordt op dit moment heel hard aan u gedacht’ zeer hartelijk.

“Juist voor deze mensen is het heel belangrijk dat zij merken dat er ook aan hen gedacht wordt. De zorg moest door, maar niet gewoon. Er is gekeken naar welke zorg noodzakelijk was, waardoor er soms wekenlang minder zorg werd verleend. In sommige gevallen is de huishoudelijke ondersteuning deels voortgezet. Als je al beperkt bent en dan ook nog minder zorg en bezoek krijgt, dan is dat best schrijnend. Zij verdienen echt die extra aandacht. De verpleegkundigen waren laaiend enthousiast. We kregen maar liefst 175 pakketjes en zij hebben het beste zicht op wie deze aandacht het meeste verdient.”  
Omzien naar Elkaar, heeft zelf haar oorsprong in Stiphout-Warande en koos ditmaal voor Savant en voor de lokale afdeling van De Zonnebloem. Ieder presentje is een aardigheidje. In de brede zin van het woord. Een aardigheidje voor aardige mensen van aardige mensen.

Meer omkijken
Yvonne Houthooft secretaris van de afdeling Stiphout-Warande van de Zonnebloem mocht in die wijken op pad. “Wij hebben 17 vrijwilligers die normaal 92 inwoners bezoeken, hen bellen of helpen bij onze activiteiten of mee op reis gaan. In mei hebben wij zelf zonnebloemen uitgedeeld aan onze gasten. Nu mochten we op pad namens Omzien voor Elkaar om 75 pakketjes weg te brengen. “Soms betreft het stellen.”
Meestens komen zij bij mensen die gehandicapt zijn of hulp nodig hebben. Wij stimuleren mensen ook om dingen te ondernemen, al is dat voor sommigen te ver of te moeilijk.” Yvonne Houthooft geeft toe dat het belangrijk is dat mensen zelf een netwerk hebben. “Bijna iedereen heeft vroeg of laat hulp nodig.” Zij hoopt dat iedereen wat meer omkijkt naar familie of buren die hulp nodig hebben.

Volop hulp gevraagd

De voorzitter van de werkgroep Omzien naar Elkaar, Emmanuel Verleg, vertelt verder: “Met onze acties voor opa’s, oma’s, mantelzorgers, Muziek in het Portiek en nu de presentjes voor gehandicapten hebben we heel veel inwoners uit de stad verblijd met wat aandacht. We hebben aan hen gedacht. We hopen dat de drempel om weer naar activiteiten van bijvoorbeeld de KBO-afdelingen te gaan weer kleiner is geworden. We hopen ook dat mensen hulp vragen als ze die nodig hebben.”

Naast het aanreiken van de vele presentjes heeft de telefoon en de email bij Emmanuel Verleg niet stilgestaan voor het vragen naar hulp. Deze hulp gaat vanaf het maken van levenstestamenten, euthanasie verklaringen , privé problemen, eenzaamheid problemen, trapliften, huishoudelijke hulp en vele andere vragen zoals aansluitingsverzoek bij het rikken en belcirkels.. Wij zien naar de mensen om en proberen hen op weg te helpen.”

F Savant-Zorg wijkverpleegkundige Nick van de Mortel.


Dit nieuwsbericht is 223 keer bekeken

X
X