Omzien naar Elkaar als één team achter de opa’s

Gepubliceerd op: 5 juni 2020 15:48
Gewijzigd op: 4 juni 2020 11:14

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Voorpagina

Helmond: Een sportclub kan niet zonder sporters, niet zonder trainers, vrijwilligers en niet zonder accommodatie. Ook niet zonder supporters. Ouders, grootouders, vrienden staan vaak jarenlang wekelijks langs de lijn bij tal van sporten. Maar nu even niet! De jeugd mag weer sporten. Van wedstrijden is nog geen sprake. Van publiek al helemaal niet. Ook supporters zijn niet welkom bij de clubs. Er klinkt nu geen ‘Kom op  Teun’,  ‘Ach, volgende keer beter Rachid’ en ‘Milou die bal heb je geweldig aangegeven, ik ben trots op je.’ Of ‘Wa hedde gemakt jongen?’. Deze momenten worden gemist.  Door jong én oud. Wie moedigt hun aan? Opa’s hou vol! Al die duizenden ouders, opa’s én oma’s zijn hun vaste clubmomentjes ook kwijt. Daar is een ludieke actie voor bedacht door de werkgroep Omzien naar Elkaar. Samen met acht voetbalverenigingen in Helmond. Als één team zien zij om.

Naar wedstrijden kijken en praatjes maken met andere bezoekers is nu eenmaal een mooie tijdsbesteding, dat valt weg. Heel logisch, maar al met al geen leuke  tijd. In Helmond wonen ongeveer 16.000 mensen boven de 65 jaar. De werkgroep Omzien naar Elkaar (een initiatief van een aantal leden van de KBO Stiphout-Warande) kwam met het idee om alle acht Helmondse voetbalverenigingen te benaderen om één pupillenteam een attentie aan hun opa te geven. Van Stiphout Vooruit tot Bruheze, van SV Brandevoort tot Mierlo-Hout, van SV de Braak, Rood-Wit62 en HVV. “Alle clubs reageerden enthousiast,” zegt Joost Verspaget van de werkgroep. In Helmond hebben ruim 200 voetballertjes van zo’n 11 tot 12 jaar een zoetgevuld trommeltje gekregen om in het Pinksterweekend aan hun opa te geven. Jongens én meisjes.  Het zorgt voor een extra contactmomentje tussen kleinkind en hun opa. Natuurlijk hoeft die opa niet per se langs de lijn te hebben gestaan. Die ruim 200 opa’s staan volgens Joost Verspaget symbool voor duizenden andere ouderen die zij graag in het zonnetje zetten. “Niemand mag zich in de steek gelaten voelen, al hebben we niet voor iedereen zo’n attentie.”

Sean O’Sullivan, voorzitter van Rood-Wit62 vertelt: “Wij hebben 2 teams JO11, er is gewoon geloot. De ouders ontvingen netjes een brief en we hebben gevraagd hoeveel opa’s deze kinderen hebben. De meesten komen wel eens kijken, de kinderen vinden het in ieder geval ook erg leuk.” Jean-Pierre van de Laar van SV De Braak laat weten dat de teamleiders het meteen een sympathiek initiatief vonden. “Wij zien normaal veel opa’s die naar hun kleinkinderen komen kijken. De kinderen vinden de aandacht van hun opa natuurlijk heel fijn.”

Een dezer Pinksterdagen ontvangen dus honderden opa’s de attentie. Joost Verspaget vervolgt: “Omzien naar elkaar past in elk geloof en past bij elke dag.”

Ditmaal is de actie gericht op opa’s. Voor oma’s volgt nog een aparte actie met andere verenigingen. Fijn nieuws, is dat zoals het er nu naar uitziet de sportkantines op 1 juli weer open kunnen.

Een boodschap

Het trommeltje bevat een boodschap. De opa wordt gevraagd contact op te nemen met Werkgroep Omzien naar Elkaar. "De vrijwilligers van de werkgroep Omzien naar Elkaar gingen niet bij de pakken neerzitten," geeft voorzitter Emmanuel Verleg aan. "Wij zien echt om naar elkaar, ongeacht de wijk in Helmond". Zij startten telefoonrondes en benaderden senioren om contact te leggen en hulp te bieden. “Mensen waarderen dat er aan hen gedacht wordt,” vertelt Joost Verspaget, “ze zij blij zijn hun verhaal kwijt te kunnen. De één wil hulp bij de tuin, de ander bij een WMO-aanvraag en weer een ander gewoon iets vertellen.” Misschien vinden sommigen het best vreemd dat er Stiphout-Warande op het kaartje staat. “Onze werkgroep is opgestart in Stiphout, maar we zien om naar elke Helmondse oudere. Laat daar geen twijfel over bestaan.” Iedereen mag zich aangesproken voelen en contact leggen via het mailadres omzienhelmond@gmail.com of telefoonnummer 06-87402718

Uitleg werkgroep Omzien naar Elkaar

In Helmond zijn ongeveer 16.000 senioren (65+), waarvan ongeveer 11.000 boven de 70 jaar. Er zijn ongeveer 3600 senioren lid van de ouderenbonden. Echter de grootste groep is niet georganiseerd en moeilijker te benaderen. Vanuit diverse KBO-afdelingen wordt daar aan gewerkt. Niet enkel de ouderen in verzorgingshuizen komen door Corona in een isolement, dat geldt voor heel veel meer mensen. De werkgroep werkt samen met maatschappelijke organisaties en wordt financieel ondersteund door lokale fondsen zoals het Subsidiefonds Kruisvereniging Helmond en Steunstichting Welzijnszorg, de gemeente Helmond, het Oranjefonds, stichting RCOAK en het lokale bedrijfsleven zoals de ABLgroep.

F Omzien naar Elkaar


Dit nieuwsbericht is 145 keer bekeken

X
X