Ode aan de Wallewap! Het Helmonds Theater Carnavalesk

Gepubliceerd op: 25 november 2022 14:06

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Oranjebuurt, Voorpagina

ORANJEBUURT

Als afsluiting van het zevenenzeventigjarig jubileum heeft Carnavalsvereniging Oranjebuurt vlak rond ‘de elfde van de elfde’ een prachtige theatershow neergezet! Twee voorstellingen in Het Speelhuis verzorgd door een grote variatie aan professionele en amateurartiesten uit Helmond en omstreken. Het vormde een mooie ontmoeting van traditionele en moderne podiumkunsten met carnaval. Dance en hossen, klassieke muziek maakte kennis met een blaaskapel en een ouderwetse klucht veranderde in circusacrobatiek.

Maar liefst vierenveertig artiesten stonden op het podium onder regie van John van der Sanden. De rode draad in het verhaal vormde de Wallewap, een voor de meeste Helmonders bekend liedje dat is geschreven door Bert Kuypers met een bijbehorend dansje met een hoog ‘hoofd-schouders-knie-en-teen’-gehalte.

Er werd afgetrapt met een prachtige muzikale vertolking van de Wallewap door Jeroen Ermens op het orgel van Het Speelhuis. MDF Crew vormde vervolgens een schitterend contrast met een flitsende hip-hop-dans. De swingende blaasband De Phillies was indrukwekkend en kreeg het publiek uit de stoelen.

De klucht van gelegenheidsgroep De Warande ging terug naar de jaren 70 met typische Helmonders bij de bekende apenkooi in De Warande. De avond was doorspekt met komische sketches. Zo gooide cabaret-zanggroep Stippentse Voices hoge ogen als golfers met een bijzondere swing. Later kwamen ze nog terug als uitgerangeerde dansmarietjes, die door De Appeltjes, de echte dansmarietjes van CV Oranjebuurt, van het podium werden weggeblazen.

Een van de hoogtepunten was de doldwaze act van het duo Stenzel & Kivits met een live duet met Jonny Cash. En zeker ook een letterlijk hoogtepunt was het optreden van Noah, de dronken acrobaat die boven in een lantaarnpaal over het podium zweefde. Hij was hilarisch.

De meest bijzondere en onverwachte vertolking van de Wallewap kwam van Charlie Rijvers. Zij heeft de Wallewap voorgedragen als doventolk. En in de finale zongen en dansten alle artiesten samen met het publiek nog één keer de Wallewap. Stadsorganist Jan van de Laar heeft een eigen arrangement gemaakt van de Wallewap, dat eerder op het beroemde orgel in de Lambertuskerk is opgenomen. Het is op deze avond in de voormalige Onze Lieve Vrouwekerk (Het Speelhuis) ten gehore gebracht en vormde hiermee een mooie afsluiting van de voorstelling. De bezoekers hebben lang nagenoten. De melodie van het liedje bleef nog dagen nagalmen. 


Dit nieuwsbericht is 277 keer bekeken