Och, wa mis ik de Keieklets

Och wa mis ik de Keieklets deel 2
Gepubliceerd op: 12 februari 2021 12:30
Gewijzigd op: 12 februari 2021 9:28

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

Kort Verhaal Deel 3

De eerste vrouw die in de ton bij de Keiebijters stond, was Toos van Stiphout, alias Toos d’n Bok. Zij had haar sporen bij het opleiden van de dansmariekes ruimschoots verdiend en kwam als kletser dikwijls voor de dag als vertegenwoordiger van Vivaldo, een schoonmaak- en uitzendbedrijf. 

In de tijd, we praten over de zestiger en zeventiger jaren, was altijd Jan Tuininga, de directeur van Begemann, op de kletsavonden present en… prominent aanwezig. Toos besloot hem eens in het zonnetje te zetten, hij had bij hockeyclub HMHC aan het Verliefd Laantje veel verdiensten en was erelid geworden. Op een kletsavond kreeg Toos zogenaamd telefoon, dat ging zo: “Hallo, met Vivaldo. Wat zeg je daar? Of ik de tuin in ga? Oh, je bedoelt Tuininga.” Jan schaterde het uit. En ze vertelde: “Minne mens ging in de moestuin ne stronk savoie kool oitdoen, maar haai blif verrekes laang weg. Ik ging es kieke en toen toen lag ie toch morsdowd onder d’n appelbom. Een kennis vroeg toen: ‘oech heej, wa hedde gaai toen gedoan?’ Ja, toen heb ik maar ‘n blik erwtjes open getrokke.”

Het grote succes van de Keieklets was overigens niet alleen te danken aan de tonproaters, maar evenzeer aan de groepen die tussendoor met carnavalsliedjes het publiek vermaakten. Vanaf het begin in 1964 werd de kwaliteit van zowel kletsers als amusementsgroepen streng bewaakt door de kletscommissie onder leiding van tandarts Frits Koolen. Dit heeft er mede toe bijgedragen dat de reputatie van de Helmondse Keieklets tot ver buiten de stad en regio bekend werd. Niet voor niets zendt Omroep Brabant samenvattingen hiervan al tientallen jaren uit.

Als ik namen van amusementsgroepen moet noemen die er voor mij uitsprongen, zijn dat KUUB met zanger Maarten, Timper uit Asten en De Noot uit Vlierden. Maar de allerbeste waren toch Petazzie met Skruwsaus met hun onvergetelijke nummer over de sauna: lekker zweiten in de sauna, in oewen blouten halleluja… Ja, wat hebben Birgit, Els, Marcel en Peter ons vele jaren kostelijk vermaakt. En daarnaast natuurlijk Striepke Veur met die twee prachtige, elkaar aanvullende stemmen. Eind oktober 2021 krijgen we van Mario, René en Bram na 38 jaar (!) het slotakkoord in Theater Speelhuis: Di Waar Ut. Ik heb allang een toegangskaartje, zoiets gaat nooit aan mij voorbij.

En last but not least wil ik de derde partij noemen die de Keieklets vanaf het begin draagt: Hofkapel De Klinkers. Met grote kapelmeesters als Cor Swinkels, Marius Boogaarts, Rob van Hout en nu alweer jaren Angelo Mariman. Het zijn allemaal rasmuzikanten van het Helmonds Muziek Corps, die bovendien de juiste carnavalsnummers spelen en dat met een geweldige muzikaliteit en geestdrift. Voor mij als liefhebber van blaasmuziek (en Italiaanse aria’s) is het altijd weer enorme genieten als De Klinkers optreden. Luister maar eens naar hun nummer in de digitale Keiebijter, dan weten jullie wat ik bedoel!

Leo de Bruyn


Dit nieuwsbericht is 228 keer bekeken

X
X