Noodkreet voor culturele sector bij Anna’s Kapsalon

Annatheater eenmalig omgebouwd tot kapsalon met cultureel tintje
SUYTKADE Wachten bij de kapper was nog nooit zo leuk! In navolging van de ludieke actie om theaters in Nederland eenmalig om te toveren tot kapsalon, kon je ook in het Annatheater terecht voor een nieuwe coupe. Ondertussen werden de aanwezigen getrakteerd op optredens; toneel, muziek, cabaret, voor ieder wat wils. Dit alles coronaproof, met qr-code. Tussen de optredens door werden tafelgesprekken gevoerd en werd duidelijk hoe nijpend de situatie voor de culturele sector momenteel is. Toch probeerde de host het gesprek een positieve draai te geven.
Door: Wendy Lodewijk
Hij vraagt aan muzikant Dave Vermeulen of corona hem ook iets opgeleverd heeft. Dave vertelt: “Spelen is er helaas niet of weinig bij in coronatijd. Des te meer tijd had ik om te schrijven. Ik haal ontzettend veel positieve energie en kracht uit het schrijven van nieuwe nummers. Daarnaast wilde ik de mensen, die toch behoefte hebben aan iets leuks, voorzien van nieuwe muziek. Ik heb dan ook met mijn band Voltage gewoon een plaat uitgebracht, ondanks corona. Muziek maken is het enige dat ik de mensen kan geven, ik kan niet veel anders”, zegt hij met een knipoog. “Daarnaast ben ik middenin coronatijd begonnen met gitaarlessen geven. Dat is een succes. Je merkt dat mensen toch, corona of niet, graag creatief bezig zijn. Vorige maand heb ik een tweede ruimte in gebruik mogen nemen. Dat vind ik mooi. En ander voordeel is dat ik mijn dochter heb kunnen zien opgroeien. Als we met de nieuwe plaat waren gaan touren, was daar veel minder gelegenheid toe.” Twee uitersten voor Dave, zeker omdat hij onlangs zijn eigen vader verloor.
Lavinia Germano, eigenaresse van het Annatheater, vertelt hoe goed het ging vóór corona: “We hadden een ontzettend druk programma. Soms dacht ik wel eens: hoe ga ik dit allemaal goed regelen, zoveel stond op de planning. De noodgedwongen rust waar we in terechtkwamen met de komst van corona, was financieel een regelrechte ramp. Je gaat veel piekeren en nu nog steeds is je toekomst onzeker. Dat maakt het allemaal erg moeilijk. Daarnaast is je grootste angst dat je in de vergetelheid raakt. Dat je uit het systeem raakt van de mensen. De hele structuur en dagelijkse gang van zaken is weggeslagen. De toekomst van de podiumkunsten is nu erg spannend. Ik hoop dan ook dat we snel weer open mogen, zodat de hele sector weer een beetje perspectief krijgt. Desondanks wil ik onze gasten, die ons alsnog wisten en weten te vinden, heel erg bedanken.”
Actrice Lonne Gosling vertelt dat ook haar werk stil kwam te liggen. “Ik werd zelfs gevraagd lerares Nederlands te worden. Dat ben ik helemaal niet. En als de theaters straks weer open mogen, weet ik ook niet zeker of ik wel aan de bak kom.
Nu kon ik wel eens ergens tussendoor ‘geschoven’ worden, maar als alles weer open mag, zullen veel programma’s gevuld worden met grote namen, denk ik. Dan is er voor mij, als ‘kleine naam’, geen plaats. Om daar op voorbereid te zijn, ben ik filmpjes gaan maken. Deze zijn te zien op mijn YouTube-kanaal ‘Lonneke’s Movie Channel’. Het is in deze tijd zoeken naar alternatieven.”
Ondertussen heeft tonprater en (straat)artiest Berry Knapen ook plaatsgenomen in het publiek. Hij sluit later in de middag aan bij een tafelgesprek en treedt als afsluiter nog op. Voor hem is optreden, zoals bij zovelen, zijn broodwinning.
Al twee jaar leeft ook hij in onzekerheid. Dan mag hij weer eventjes optreden en loopt zijn agenda in no time vol. Even later, als er weer een lockdown afgekondigd wordt, loopt diezelfde agenda weer even hard leeg. “Ik ben gestopt met verwachtingen creëren, ik zie maar wat er gebeurt. Toch kan ik niet wachten weer mensen te vermaken. Lachen is gezond! Voor zowel het publiek als degene die optreedt. Ik sta echt te popelen om weer aan de gang te gaan.”
Dit nieuwsbericht is 274 keer bekeken
Verder in het nieuws
Hieronder een recent overzicht van alle belangrijke en relevante nieuwsberichten.