Nieuwjaarsconcert Helmonds Vocaal Ensemble

Gepubliceerd op: 10 januari 2020 10:02
Gewijzigd op: 13 januari 2020 10:04

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Voorpagina,

Helmond: Na het indrukwekkende jubileumjaar van het Helmonds Vocaal Ensemble in 2018, heeft dirigent Jeroen Felix voor de periode 2019-2023 ervoor gekozen om muziek uit te voeren van componisten uit diverse landen. Het HVE gaat op reis. In 2019 stond een aantal Duitse componisten centraal.

Tijdens het nieuwjaarsconcert gaat het HVE geleidelijk aan Duitsland verlaten. Er zullen nog drie stukken gezongen worden van Duitse componisten, te weten Rheinberger, Hassler en Mendelssohn om vervolgens de grens over te steken naar ons eigen land. Het gehele programma is opgebouwd rondom het werk 'Van duister naar licht' van de Nederlandse componist Maurice Pirenne. Een nieuw jaar is aangebroken, licht, nieuw leven. In verschillende opstellingen en vanaf diverse plaatsen in de kerk zullen werken ten gehore gebracht worden van o.a. Maurice Pirenne, Albert de Klerk en Jan Mul. Verder werken mee organist Jan van de Laar en een koperensemble bestaande uit leden van het Helmonds Muziek Corps. Ook zij spelen werken van Nederlandse componisten.

Muziekliteratuur

Tijdens de concerten die het HVE in 2020 gaat geven zal een connectie gelegd worden tussen muziekuitvoering en literatuur die verband houdt met muziek. Op 12 januari worden enkele werkjes gezongen van componist, organist, koorleider en muziekrecensent Jan Mul. Vanaf vlak na de Tweede Wereldoorlog tot 1970 schreef hij een kleine 3000 recensies voor de Volkskrant. Gezien de lange periode waarin hij geschreven heeft, geeft zijn recensiewerk een mooi inzicht in de ontwikkelingen in de naoorlogse muziekpraktijk in Nederland - allemaal gehoord met de oren van een man die met veel kennis, inzicht, passie en humor kon schrijven en zijn mening niet onder stoelen of banken stak. Tijdens het concert zullen enkele voordrachten gelezen worden uit het boek Jan Mul Een kwarteeuw muziekrecensies.

Na afloop van het concert kunnen de bezoekers genieten van een glaasje Glühwein of warme chocolademelk. De entreeprijs van € 10.00 is inclusief dit drankje. 12 januari, 16.00 uur, St. Trudokerk, Dorpsstraat 34, Helmond

Stuur een email naar info@helmondsvocaalensemble.nl en reserveer uw kaarten! Kaarten kunnen ook gekocht worden aan de kerk voorafgaand aan het concert.


Dit nieuwsbericht is 61 keer bekeken

X
X