Nieuw seizoen Lambertus Concerten start met internationaal Butter Quartet

Gepubliceerd op: 2 september 2020 16:18

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: Het nieuwe concertseizoen van Lambertus Concerten begint op zondagmiddag 6 september met het optreden van het Butter Quartet (viool, altviool en cello) in de serie kamermuziek. Plaats: Raadszaal van Kasteel Helmond, Kasteelplein 1. Aanvang: 15.00 uur. Entree: €12,50 (met kortingen).

Na een periode van stilte vanwege corona staat Lambertus Concerten weer in de startblokken om u, muziekliefhebbers uit Helmond en omstreken, te voorzien van aangename en verrassende klassieke klanken. En ook de musici hebben er ongelooflijk veel zin in om hun kunsten te tonen en hun passie voor muziek met u te delen. Want wat hebben we het gemist: die heerlijk intieme concerten op de zondagmiddag, die juweeltjes van optredens van regionale maar ook nationale en internationale grootheden, die prachtige klanken van koren en orkesten en die ontroerende uitvoeringen van jonge talenten.

De kick off van Lambertus Concerten dit seizoen gebeurt in de prachtige ambiance van de Raadszaal van Kasteel Helmond met een optreden van het Butter Quartet, bestaande uit een viertal jonge musici: Anna-Jane Lester (viool), Chloe Prendergast (viool), Isabel Franenberg (altviool) en Evan Buttar (cello). Ze zijn afkomstig uit de Verenigde Staten, Canada en Nederland, en vonden elkaar door hun studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Naast hun individuele optredens in diverse orkesten, waaronder Holland Baroque, treden ze als strijkkwartet op in heel Europa en integreren hun liefde voor oude technieken en instrumenten in moderne interpretaties.


Op het programma staan werken van J. Haydn (Oostenrijk), J. Eybler (Oostenrijk) en J. Bologne Chevalier de Saint-George (Frankrijk), als tijdgenoot van, maar ook om zijn prachtige muziek, ook wel ‘de zwarte Mozart’ genoemd. Haydn wordt beschouwd als de vader van het strijkkwartet; Mozart bewonderde Haydn en zag hem als zijn leermeester. Via Haydn ontmoette de jonge Eybler zijn idool Mozart, van wie hij bijvoorbeeld de opera Cosi fan tutte enkele keren dirigeerde. En dan niet te vergeten het Frans-Afrikaanse wonderkind Bologne Chevalier de Saint-George, die naast befaamd schermer en lid van de Koninklijke Garde, als componist en violist furore maakte in het Parijs van de achttiende eeuw. Joseph Eybler sloeg als vertegenwoordiger van een nieuwe generatie een modernere weg in, in de stijl van ‘Sturm und Drang’.


Dit concert dompelt u dus muzikaal onder in die heerlijke Weense achttiende en begin negentiende eeuw, met drie weergaloze strijkkwartetten van meestercomponisten uit die tijd. Een mooiere aftrap van het concertseizoen kunt u zich niet wensen. Veel luister- en kijkgenot! Meer info over reserveringen en kaarten: www.lambertusconcerten.nl


Dit nieuwsbericht is 98 keer bekeken

X
X