Natuurvriendelijke aanpak eikenprocessierupsen

Gepubliceerd op: 31 maart 2023 11:40
Gewijzigd op: 31 maart 2023 12:13

Nieuwsbericht door: Wendy Lodewijk
Gepubliceerd in: Voorpagina,

HELMOND | De gemeente Helmond stapt over op een meer natuurvriendelijke manier om de overlast van de eikenprocessierups aan te pakken. In de afgelopen twee jaar zijn de eerste stappen gezet met die aanpak en goede resultaten behaald. Dit jaar schakelt de gemeente helemaal over op een natuurvriendelijke methode.

Helmond gaat meer samenwerken met de natuur voor beheersing van de eikenprocessierups. “We doen dit door het planten van meer verschillende soorten bomen en het creëren van meer natuur”, licht wethouder Arno Bonte toe. “We zorgen voor betere omstandigheden voor de natuurlijke vijanden van de eikenprosessierups, zoals mussen, mezen en vleermuizen. Door voldoende natuurlijke vijanden kunnen we plagen met de eikenprocessierups voorkomen.”

In de afgelopen twee jaar heeft het werken met aangepast maaibeheer en vlinderfilterhotels zijn succes bewezen. Uit de monitoring blijkt nu dat er op veel plekken in Helmond genoeg natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aanwezig zijn. Dit zijn bijvoorbeeld insecten zoals sluipwespen en gaasvliegen. En ook vogels als mussen, mezen en roodborstjes en vleermuizen die graag de vlinders van de eikenprocessierups eten. Op basis van de uitkomsten van recente inspecties verwacht Bonte dat er in 2023 weinig eikenprocessierupsen zullen zijn. “Daarom stoppen we met preventief spuiten. Zo voorkomen we dat we de natuur beschadigen.”

In de periode van mei tot juli maken eikenprocessierupsen nesten. In die periode hebben ze ook bandharen die bij mens en dier irritatie kunnen geven. Om overlast te voorkomen laat de gemeente nesten in drukke gebieden weghalen. Inwoners die een nest tegenkomen kunnen daarover een melding doen via www.helmond.nl\rupsen. Daarop is ook alle informatie te vinden over de aanpak van de eikenprocessierups in Helmond.


Dit nieuwsbericht is 366 keer bekeken