Natuurbegraafplaats Landgoed Hoeve Ruth in Vlierden is open

Gepubliceerd op: 18 juni 2020 16:30
Gewijzigd op: 18 juni 2020 14:02

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Na jaren van voorbereiding en maandenlang hard werken in en om het bos zijn op Natuurbegraafplaats Landgoed Hoeve Ruth de poorten geopend voor bezoekers. Vanaf nu is het voor iedereen mogelijk kennis te komen maken met de prachtige natuur in het dal van de Aa.

De eerder geplande feestelijke opening is vanwege Corona tot nader bericht verschoven. De eerste begravingen hebben echter al plaatsgevonden en de afgelopen weken hebben verschillende mensen de nieuwe natuurbegraafplaats al voor een wandeling bezocht. De reacties zijn erg positief, men is vooral verrast over de omvang - de natuurbegraafplaats is in totaal 20 hectare groot - de toegankelijke paden en natuurlijk het ven.

Van familiebegraafplaats naar natuurbegraafplaats
De mooie natuur en rijke historie en de liefde voor deze bijzondere plek - de plek waar de familie Swinkels geboren en getogen is - waren in 2000 aanleiding voor het plan een familiebegraafplaats op te richten. Na 14 jaar was deze familiebegraafplaats een feit en kon vader Swinkels herbegraven worden. Toen op 14 juli 2014 moeder Swinkels overleed gaven veel genodigden na de begraving aan onder de indruk te zijn van deze mooie plek in het dal van de Aa en zelf ook interesse te hebben in een laatste rustplaats in de natuur. Het idee voor het oprichten van de natuurbegraafplaats grenzend aan de familiebegraafplaats was geboren.

Een rijke historie
De historie van Hoeve Ruth gaat vele honderden jaren terug. De hoeve en ook de watermolen Ruth, die hier heel vroeger in de Aa stond, zijn zelfs nog voor 1252 gebouwd. Op deze historische plek willen we de geschiedenis met de huidige tijd, maar ook de dood en het leven met elkaar verbinden. Een plek voor een waardig afscheid van onze geliefden. Waar we rust bieden aan overledenen en nabestaanden waardoor Landgoed Hoeve Ruth als natuurgebied kan voortbestaan.

De oudste en meest natuurlijke manier van begraven
Op Natuurbegraafplaats Hoeve Ruth stellen we de natuur centraal. Bij het natuurbegraven gaat het graf helemaal op in de natuur en zo maken we deel uit van de eeuwige kringloop van het bestaan. Alleen een gegraveerde boomschijf markeert de plek van het graf.

Een graf in de natuur van Natuurbegraafplaats Hoeve Ruth is voor altijd. Deze eeuwige grafrust staat ook garant voor eeuwige natuur. Zo zorgen we over onze dood heen voor de natuur en dat maakt een natuurgraf een groene en duurzame keuze. Het natuurbegraven leert ons bovendien een natuurlijk omgaan met het afscheid. Geen harde scheiding tussen leven en niet leven, maar een natuurlijke overgang van tijd naar eeuwigheid. We geven onze geliefden terug aan de natuur.

Afscheid in tijden van corona
Afscheid nemen van een geliefde is in deze tijd heel anders dan voorheen. Juist nu kan het natuurbegraven bijzonder veel mogelijkheden bieden. Op de Bosheuvel, de ceremonieplek aan het ven, kunnen we op een stijl- en sfeervolle manier samen  afscheid nemen. Het samenzijn in de buitenlucht, midden in de natuur brengt troost en is bovendien veilig. Een begraving in de natuur van Hoeve Ruth biedt zo letterlijk de ruimte voor een persoonlijke en passende invulling. Bovendien krijgt elk afscheid alle tijd.

Bezoek aan de natuurbegraafplaats
Natuurbegraafplaats Landgoed Hoeve Ruth is vrij toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang geopend voor een wandeling. Informatiecentrum ’t Veldhuys is elke middag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Maak telefonisch of via mail een afspraak voor een persoonlijke rondleiding.

Breng gerust een bezoek aan de natuurbegraafplaats. De paden op Hoeve Ruth zijn breed. Als we bij het passeren elkaar de ruimte geven is de afstand zelfs meer dan 2 meter. Zowel voor een wandeling als een begraving hanteren we de richtlijnen van het RIVM. Zo zorgen we goed voor elkaar. 

Natuurbegraafplaats Landgoed Hoeve Ruth
Hazeldonkseweg 24, 5756 PA Vlierden
Telefoon: 0493 745474
www.hoeveruth.nl


Foto: De historie van Hoeve Ruth gaat vele honderden jaren terug (bron: Landgoed Hoeve Ruth).


Dit nieuwsbericht is 962 keer bekeken

Verder in het nieuws

Hieronder een recent overzicht van alle belangrijke en relevante nieuwsberichten.

X
X