‘Muziek is onze passie’

Gepubliceerd op: 17 september 2020 14:43
Gewijzigd op: 17 september 2020 15:07

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Voorpagina

Door: Susan Verheij

Het was een enorm welkom initiatief. De werkgroep Omzien naar Elkaar (gelieerd aan de KBO Stiphout Warande) zag dat er in Coronatijd diverse optredens plaatsvonden bij verzorgingscentra en wilde óók de oudere inwoners bereiken die nog zelfstandig wonen. Immers, voor ouderen is het belang van zoveel mogelijk thuis blijven het grootst. “Onder de noemer Muziek in ’t Portiek zijn maar liefst 60 plekken in de stad bezocht, in elke wijk. Irma en Erica Martens waren ook al betrokken bij de OudDoor Concerten bij zorglocaties die meteen in het begin van de lockdown zijn georganiseerd. De dames hebben ruim 120 concerten op locatie verzorgd vanaf maart. Petje af! “Het was nooit hetzelfde,” zeggen ze zelf.

Ook Marjoleine ten Cate zorgde voor een bijzondere muzikale onderbreking van veelal saaie dagen. Zij traden op, op een binnenplaats, op een pleintje of in een straat. De zussen Martens zetten echt een gezellige sfeer neer. Er klonken bekende Nederlandstalige en Engelstalige meezingers, maar ook minder bekende liedjes. Marjoleine ten Cate nam de bewoners mee op een prachtige, muzikale reis met wereldmuziek. “We wilden de oudere Helmonders laten merken dat er aan hen gedacht wordt en hun tijd thuis veraangenamen,” zegt Joost Verspaget van de werkgroep.

Omzien naar Elkaar zette diverse acties op touw, zoals een verrassingsactie voor opa’s en oma’s, een verrassing voor mantelzorgers en dus ook Muziek in ‘t Portiek. Op 6 september was het laatste optreden uit een lange serie. Die dag werd Boscotondo, maar ook Prinzenhof op het Ameideplein en Parc Bruxelles was de gelukkige locatie voor het afscheidsconcert en dat het gezellig was, bleek wel toen de sangria en hapjes naar buiten werden gehaald.

Ook het Helmondse Lang Leve Cultuur was betrokken. Annique van den Heuvel van die organisatie zegt: “Kunst en cultuur maakt gelukkig, het draagt bij aan een goede gezondheid en lekker in je vel zitten. Oudere inwoners konden niet naar activiteiten toe, dus werden deze naar hen toe gebracht.” De concerten werden niet in de media aangekondigd. De bewoners kregen een dag tevoren een uitnodiging in hun brievenbus. Het waren verrassingsconcerten. Omzien naar Elkaar heeft het georganiseerd, maar moest ook de 1,5 meter afstand garanderen. De reacties die de drie zangeressen kregen waren telkens lovend. Sommige luisteraars hingen over hun balkon, anderen zetten stoelen (op afstand) neer op straat en een menigeen danste zelfs mee. Je zag de één stilletjes luisteren en andere mensen meezingen. Buren zwaaiden naar elkaar. Meedeinen op vrolijke of soms melancholische klanken. Soms zelf een klein traantje als een bepaald muzieknummer een herinnering opriep.

Via de deuropening

Duizenden ouderen uit de stad hebben ervan genoten, dat staat vast. Hoe hebben de muzikanten het zelf ervaren? Erica Martens omschrijft: “De mensen waren al zo emotioneel over het corona-effect, en natuurlijk aan huis gekluisterd. Muziek is dan wel n troost. Dat was duidelijk te zien. Het was met ‘n lach en ’n traan. Dat probeerden we met wat humor te sussen.”

Wat henzelf aangreep was het optreden bij de Pannehoeve, waar tijdens hun optreden slachtoffers van Corona naar buiten werden gedragen. “Terwijl wij daar Que Sera Sera lopen te zingen. Nou ik kan je vertellen dat hakte er bij ons enorm in.” Ook vertellen Irma en Erica: “Mensen met dementie kijken soms via een raam dwars door je heen. Tot er een nummer voorbij komt dat een herinnering terug brengt, dan zien we ze opleven en dat geeft ons dan een enorme brok in de keel, maar ook voldoening! Music is the medicin for the soul. Ook mensen die bedlegerig zijn en niet in staat waren om ons te zien. Die hebben we persoonlijk a capella via de deuropening toegezongen, wat de waterlanders wel doet laten stromen, bij beide partijen. Muziek is onze passie. We willen mensen vermaken, verblijden met onze talenten en als we zien dat dat blije gezichten oplevert, zijn wij heel tevreden! Helmonders, dank u wel voor het applaus en blijf gezond! Zij sluiten hun muzikale optreden af met de klassieker van Vera Lyn ‘We will meet again some sunny day’.

Joost Verspaget vervolgt: “Natuurlijk was het op de ene locatie een groter succes dan op de andere, over het algemeen werd hun komst echt gewaardeerd. Muziek in ‘portiek heeft bij duizenden Helmonders plezierige momenten opgeleverd. Corona is nog niet weg, maar de zomer is voorbij. In de tijd die nu aanbreekt, is het lastiger om buiten op te treden.”

Muziek in ’t portiek  is mede mogelijk gemaakt door het Oranjefonds, de Steunstichting Welzijnszorg, het RCOAK, het subsidiefonds Kruisvereniging en de gemeente Helmond. “Fantastisch dat zij dit ondersteunen.”

De werkgroep Omzien naar Elkaar geeft aan dat dit niet alleen een manier is om kleinkinderen hun oma een hart onder de riem te steken, maar ook een manier om in contact te komen met deze oudere inwoners van de stad. De KBO-afdelingen organiseren veel. “We willen dat niemand eenzaam is, we willen voor iedereen oog hebben, vandaar de naam Omzien naar Elkaar. Alle ouderen zijn welkom bij onze activiteiten. Die komen ook weer op gang. We verlagen met dit soort acties de drempel om de eerste keer te komen.”

F Joost Verspaget


Dit nieuwsbericht is 134 keer bekeken

X
X