Muziek in ‘t Portiek, ontspanning aan de voordeur

Gepubliceerd op: 18 juni 2020 16:00
Gewijzigd op: 18 juni 2020 13:58

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

Muziek in ‘t Portiek. Het klinkt alleen al leuk.Dat is ook precies de bedoeling. De komende zomermaanden zullen in verschillende portieken vrolijke klanken klinken. De werkgroep Omzien naar Elkaar van KBO Stiphout-Warande keek met genoegen naar de OudDoor Concerten die gedaan werden bij de verzorgingshuizen in de stad. De afgelopen tijd werden de bewoners door de organisaties Lang Leve Cultuur, Stichting DoSocial en Driessen Groep verrast met optredens buiten.

“Zowel vanuit de Ameideflat, De Eeuwsels, De Pannehoeve en Alphonsus en veel meer plekken in regio konden bewoners vanaf hun balkon of galerij genieten van muzikaal vermaak,” geeft Annique van de Heuvel van CultuurContact aan. “Een welkome afleiding van het verplichte binnenblijven”.

Echter niet alleen die bewoners hebben behoefte aan afleiding! Ook ouderen die nog zelfstandig wonen bleven en blijven nog steeds veel binnen. Zonder bezoek zijn de dagen vaak lang. Daarom is het project Muziek in ‘t Portiek gestart in Helmond. Van Oost naar West, van Noord naar Zuid. Vrijwel alle wijken in de stad worden aangedaan. Buiten hun woningen vindt een optreden plaats van muzikanten, waar de bewoners mogen komen luisteren. De organisatie is in handen van CultuurContact, trekker van het project Lang Leve Cultuur, samen met de werkgroep Omzien naar Elkaar.

Zij willen de bewoners een moment van ontspanning bieden. Het belang van sociaal samenzijn is ook groot. Men kan elkaar weer ontmoeten. Op veilige afstand weliswaar.

De muziek wordt onder andere verzorgd door Irma Martens en Erica Wessels, ondersteund met een muziekinstallatie. Zij arriveren in een bijzondere, oude auto waarna zij tweestemmig bekende Nederlandstalige en Engelstalige liedjes zingen, maar ook een Indonesisch nummer. Op 9 juni werd gestart in Helmond-West, waar de zusjes Martens opgroeiden. De seniorenwoningen aan de Arbergstraat, Stephanusplein en Nieuwstraat werden aangedaan. Ook togen de muzikanten vrijdag de 12e juni al naar residenties Brouwhorst en Baroniehof. Bij residentie Brouwhorst bijvoorbeeld, gelegen tegenover het station, kwamen bijna 20 bewoners het middenterrein op. Ook keken diverse bewoners het optreden vanaf hun balkon op een afstandje toe. Dit moment van ontspanning was duidelijk welkom. Zo zijn in die eerste week direct al honderden bewoners verrast met muziek in hun portiek. Menigeen deinde gezellig mee en sommigen zongen of dansten zelfs mee.

Kleinschalig
Een dag voordat het optreden plaatsvindt, krijgen de bewoners een kaartje in de brievenbus. Het exacte tijdstip wordt niet aangegeven. De kleinschalige optredens zijn specifiek voor de ouderen bedoeld. De organisatoren zeggen dat het voor de bewoners wel veilig moet voelen. Men mag een stoel pakken en erbij komen zitten, maar mag ook vanuit hun portiek of het balkon luisteren en meedoen. Dit geldt natuurlijk ook voor omwonenden. Het woont nu eenmaal fijner als je je buurt ontmoet.

Muziek in ‘t Portiek zal zeker op 25 plekken klinken. De werkgroep Omzien naar Elkaar kan terugvallen op enkele fondsen. Zij maken het mogelijk dat in principe, afhankelijk van de weersomstandigheden elke dinsdag- en vrijdagmiddag twee of drie locaties worden bezocht. Deze muzikale bezoeken duren een klein uurtje. De woningcorporaties WoCom, Woonpartners, Volksbelang, Compaen werken enthousiast mee en gaven de locaties door van huurappartementen. Ook werden (koop en huur-)complexen zoals Kasteel Noord en Boscotondo worden bezocht.

De komende weken worden in ieder geval de volgende woningcomplexen bezocht, residentie Haverveld (noord), De Ark (Stiphout), Keysershof, Prinzenhof en residentie Oranjerie en Parc Bruxelles (centrum), Rozenhof, Kortenaer en Bloemfontein en Parc Hortensia in Oost, maar ook residentie Hofstadt en weth. Van Deutekomplein in ’t Hout. Zoals het er nu naar uitziet worden alle wooncomplexen deze zomer bezocht. Welke artiest waar wanneer verschijnt, is een verrassing.

Uitleg werkgroep Omzien naar Elkaar
In Helmond zijn ongeveer 16.000 senioren (65+), waarvan ongeveer 11.000 boven de 70 jaar. Er zijn ongeveer 3600 senioren lid van de ouderenbonden. Echter de grootste groep is niet georganiseerd en moeilijker te benaderen. “ Door de muziek blijven we in contact zoveel mogelijk ouderen in Helmond” vertelt voorzitter Verleg,” Iedereen mag zich aangesproken voelen en met ons contact leggen:” Dit kan via het mailadres omzienhelmond@gmail.com of telefoonnummer 06-87402718

Uitleg project Lang Leve Cultuur
Lang Leve Cultuur is een initiatief van de Organisatie Museum Helmond, Bibliotheek Helmond-Peel, Het Speelhuis, de Cacaofabriek en het Kunstkwartier. Het doel van het project is het bevorderen van cultuurparticipatie onder ouderen. Uitvoering ligt in handen van CultuurContact.

(Bron foto: Omzien naar Elkaar).


Dit nieuwsbericht is 468 keer bekeken

X
X